Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Ny attityd ska ge bättre skolresultat

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 15.44
Kommunalråd: ” Vi behöver få till ett annat sätt att tänka”
(1:47 min)
Många kom till Moriskan för att vara med om debatten. Foto: Janne Wieslander/Sveriges Radio

Efter att skolor i Malmö fått svidande kritik från Skolinspektionen behövs en rejäl attitydförändring när det gäller elever i områden där många har utländsk bakgrund, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Det kom hon fram till under debatten om utbildning som hölls under Sveriges Radios sändning "Äkta Malmö" på Moriska Paviljongen i går.

– Vi har försvarat de här eleverna och förklarat att ja, den här skolan har många nyanlända elever och därför ser det ut som det gör. Och sedan när vi skrapar på ytan så ser vi, amen vänta, även om vi tittar på eleverna som gått där länge så har vi sänkt förväntningarna på dem, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Många besökare i olika åldrar kom till Moriska Paviljongen i går, för att titta och lyssna på Sveriges Radios tre timmar långa debatt om framtidens Malmö. Livemusik blandades med diskussioner om utbildning, arbetsmarknad och framtidsdrömmar.

När panelen av bland annat lärare, rektorer och politiker pratade om utbildning tog man upp att elever med utländsk bakgrund ofta saknar motivation och hopp om framtiden.

Amir som går i sjätte klass var på debatten, han har fått gå om ett år på Kroksbäcksskolan och är inte motiverad till att gå i skolan.

– Jag tycker inte om skolan och så, jag läser inte.

För att få igång motivationen bland elever och höja resultaten kommer socialdemokratiska Katrin Stjernfeldt Jammeh jobba med att förändra just attityder i den nya skolorganisationen som nu tas fram i Malmö.

– Vi behöver få till ett annat sätt att tänka, om skolorna inte lyckas så är det inte eleverna det är fel på. Då gör man på fel sätt på skolan.

Regeringen utreder hur skolor bemöter nyanlända elever, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som också var på debatten.

– För där har vi lyckats för dåligt. Det är för många som hamnar i ett läge där man går ut med icke godkända betyg i nian, man kommer in på gymnasiet, man kanske hoppar av. Är man i den situationen så riskerar man att tappa tron på samhället. Och det finns få saker som är så viktiga för att utjämna skillnader som en skola som är mer likvärdig. Där har vi påbörjat en omläggning med mer fokus på kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".