Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Skånska humlor riskerar utrotning

Publicerat lördag 28 april 2012 kl 18.48
Foto: Jimmy May/ Scanpix.

De britter som i dag kommer till Sverige för att hämta 100 drottningar av arten vallhumla har - tvärtemot vad som framgick i går - tillstånd.

- Enligt vad jag fått veta här på förmiddagen så ska alla tillstånd för den här engelska gruppen vara i sin ordning, säger Annelie Johansson, miljödirektör vid länsstyrelsen i Skåne.

Tillstånden ska komma från Jordbruksverket där TT under gårdagen var i kontakt med flera personer, men ingen som kändes vid att liknande frågor skulle ligga på verkets bord. I stället hänvisade man till länsstyrelsen i Skåne.

Trots att alla papper tycks vara i sin ordning är Annelie Johansson fortsatt negativ till projektet.

-Jag tycker att det är märkligt, eftersom humlor är en så känslig art, att man tillåter dem att ta ut 100 drottningar av vallhumla som var rödlistan så sent som på 1920-talet.

Eftersom vallhumlan ännu inte är rödlistad har Sverige ingen laglig rätt att stoppa britterna.

– Det enda vi kan göra är att försöka att få fatt i dem, att vädja till dem och att få dem att förstå hur olämpligt det är att utarma den här artens existens i Skåne, säger Annelie Johansson till TT.

Biologen Lars-Åke Janzon, nyss pensionerad från Naturhistoriska riksmuseet, tycker att skåningarna ska göra mer än att vänligt vädja till britterna.

– De är inte längre världens härskare som de var förut när de bara åkte runt och tog grejer. Nu måste de ta hänsyn till det land de kommer till.

Han tycker att de brittiska forskarna visar prov på osedvanligt dålig etik och moral och tycker att projektet borde etikprövas av Storbritanniens motsvarighet till Vetenskapsrådet.

Fakta: Vallhumla

Beståndet av vallhumla (Bombus subterraneus) har krympt kraftigt på senare år och arten är numera utdöd i stora delar av Mellaneuropa. I Storbritannien förklarades den utrotad år 2000.

Ett brittiskt försökt att återintroducera arten med hjälp av humlor från Nya Zeeland 2009 misslyckades.

I Sverige finns vallhumlan inte på den så kallade rödlistan. Det innebär att den enligt Internationella naturvårdsunionens kriterier inte riskerar att dö ut. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".