Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång om Knippelsbroolyckan

Publicerat onsdag 20 mars 2002 kl 06.14
I dag får bussolyckan vid Knippelsbro i Köpenhamn för drygt ett år sedan sitt rättsliga efterspel. Två svenskar omkom i olyckan och den svenske busschauffören ställs nu inför rätta, åtalad bland annat för vållande till annans död.
Om chauffören fälls i Köpenhamns byret riskerar han att dömas till fängelse; åklagare Michael Jørgensen har åtalat honom för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och oaktsamhet i trafik. Men chaufförens försvarare, advokat Morten Erritzøe Christensen, säger till Ritzaus nyhetsbyrå att hans klient kommer att neka till brott. Olyckan inträffade på kvällen den 27 februari i fjol och tvåvåningsbussen med svenska krögare och restaurangpersonal hade besökt en mässa i Köpenhamn. Busschauffören reagerade inte på de varningsskyltar som fanns utan körde rakt in i den 3,1 meter höga Knippelsbro. Kollisionen blev så häftig att taket på bussen slets loss - två passagerare dödades och 26 skadades, många av dem allvarligt. Synen som mötte räddningspersonalen var fruktansvärd, berättade polisen Arno Astrup under olyckskvällen. Olyckan - som var den andra bussolyckan på samma plats inom bara några månader - tvingade också Köpenhamns kommun att göra insatser, berättar direktören för kommunens väg- och parkförvaltning Ole Bach. - Alla olyckor där människor kommer till skada är en varningssignal, säger han till P4 Radio Malmöhus. Skyltarna före bron har nu gjorts större, det finns bara en körbana i varje riktning och så har en portal satts upp, som gör att alltför höga fordon får en smäll på vindrutan. Ingen olycka med personskador har heller inträffat sedan förbättringarna gjordes - men helt säker kan passagen aldrig göras, säger Ole Bach. - Vi kan lära oss av erfarenheten och hela tiden försöka minimera riskerna. Det är vad vi kan göra, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".