Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eslöv

Tankbilar för miljoner fortsätter att köra vatten

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 06.57
"vi har till och med borrat en ny brunn"
(1:43 min)
Erling Midlöv som är chef på dricksvattenavdelningen på VA Syd. Foto Svjetlana Pastuhovic.

Boende i Flyinge och omkringliggande byar får fortsätta att få sitt dricksvatten levererat med tankbilar från Södra Sandby. VA Syd trodde att de hade löst problemen med den rasade brunnen som förser samhällena med drickvatten, men så var inte fallet.

– Vi har försökt med väldigt mycket. Vi har till och med borrat en ny brunn vid sidan om men inte heller den gick att använda. Vi har renoverat den gamla brunnen, nu har vi problem med det, säger Erling Midlöv som är chef på dricksvattenavdelningen på VA Syd.

– Vi får väl se efter semestern om vi undersöker möjligheten att på något sätt avskilja den här sanden innan den kommer in i vattenverket men till dess måste vi tyvärr köra vattnet med tankbilar, säger Erling Midlöv.

Det döljer sig mycket arbete bakom de rinnande kranarna i Flyinge med omnejd. Det har snarast blivit en följetong.

I november rasade en brunn i Flyinge som VA Syd sedan dess, vid flera tillfällen, har försökt att laga. Först trodde man att vattnet skulle vara igång vid nyår. Det var det inte. Sedan trodde man att det skulle vara igång för några veckor sedan. Det var det också. Ett litet tag.

– Vi hade igång det i tio dagar och vi provkörde det innan under en dryg vecka och allting fungerade bra. Vi trodde att vi hade löst problemet men det gäckar oss. Och vi har återigen fått samma problem som vi hade tidigare, säger Erling Midlöv.

Nu har VA Syd bestämt att tidigarelägga bygget av vattenledningar från Södra Sandby till Flyinge. Det blir helt enkelt för dyrt att köra vatten med tankbilar, som man gör nu. Redan nu handlar det om miljonbelopp, enligt Erling Midlöv.

– Vi håller på och projekterar den här ledningen och vi för samtal med markägarna för att få lägga vattenledningen och vi kommer att påbörja det jobbet i november i år, säger Erling Midlöv.

– Om allt går som det ska och vi får en hyfsad vinter med inte för mycket nederbörd så är planen att den ska stå färdig i mars 2013, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".