Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alnarp

Utbrända ska inte längre få trädgårdsrehab

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 09.54
Petra Haupt rapporterar
(0:56 min)
Vinterblomma i Alnarp. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

Rehabiliteringsträdgården i Alnarp ska inte längre behandla personer med utmattningssyndrom, det vill säga utbrända. I stället ska strokepatienter från Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund få trädgårdsterapi där.

Personer som varit sjukskrivna en längre tid för så kallad utbrändhet har under lång tid kunnat få behandling i Alnarps rehabträdgård i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Region Skåne. Tanken är att träd och växter och trädgårdssysslor ska fungera läkande.

Runt hundra personer har deltagit i behandlingen, som visat goda resultat. Bland annat visade en utvärdering att ungefär sju av tio kunde gå tillbaka till jobb efter behandlingen.

Men nu ska utbrända alltså inte längre få hjälp i Alnarp. I stället ska man enligt uppgift undersöka vilken betydelse trädgårdterapi kan ha för patienter som drabbats av stroke. Personer med utmattningssyndrom ska i stället kunna vistas på någon av det tiotal lantgårdar som samarbetar med Region Skåne inom så kallad naturunderstödd behandling, det vill säga där djur och natur ingår.

Närsjukvårdsberedningen i Region Skåne beslutade i förra veckan att under tre års tid avsätta 3,3 miljoner kronor för projektet Naturunderstödd rehabilitering på landsbygden, där även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Lantbrukarnas Riksförbund ingår. Största delen av finansieringen kommer från Europeiska Socialfonden.

Syftet med projektet, som ska pågå till mitten av 2014, är att få patienterna i arbete igen. Samtidigt ska det utvärderas hur väl metoden fungerar och hur kostnadseffektiv den är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".