hörby

Högstadieelever får egna läsplattor

Publicerat torsdag 6 december 2012 kl 07:25
Hörbys högstadieelever får läsplattor. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Hörbys högstadieelever kan träna engelskaglosor på ett nytt sätt. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.

Nu är det klart att alla högstadieelever i Hörby ska få egna surfplattor att arbeta med. Efter ett försök i två sjundeklassare på kommunens två högstadieskolor som startade i våras vill man nu så långt som möjligt använda sig av den nya tekniken i skolans alla ämnen.

Alla elever i klass 8b på Frostaskolan sitter böjda över sina surfplattor. Med hjälp av en helt ny app kan de nu träna engelska glosor på ett helt nytt mer lekfullt sätt.

Omkring 1 miljon kronor kommer man nu satsa på att ge alla 350 elever i kommunens två högstadieskolor en egen surfplatta som så småningom ska ersätta i stort sett alla läroböcker.

Redan nu finns matteboken bara i digital form och på just den här engelskalektionen behövs varken papper och pennor. Det känns bra tycker Johannes Andersson, en av eleverna.

– Ja det är ju lite bättre än att sitta och skriva för hand. Det går mycket snabbare att skriva på ett tangentbord och man så slipper man använda sin dåliga handstil!

Genom den här satsningen hoppas Hörby kommun att eleverna lättare ska ta till sig kunskap och kunna uppnå bättre resultat och anledningarna till att man valde just surfplattor istället för bärbara datorer var flera, berättar Elisabeth Stenström som är it-ansvarig.

– De är små och behändiga och väger nästan ingenting i skolväskan. Man kan ha alla sina läroböcker  i surfplattan och den har lång batteri tid och behöver inte ladda i skolan.

Vad är det bästa med det här?

– Det öppnar upp alla möjligheter. Ipadsen ger eleverna de bästa förutsättningarna för att lära sig.

Skriv ut

Dela