Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Sämre utbildade än tidigare kring hederskultur

Publicerat tisdag 5 mars 2013 kl 06.46
Socialtjänsten: "Vi släppte taget"
(1:33 min)
Ingela Bernholtz, kvinnofridssamordnare och verksamhetsutvecklare. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio

Nästan hälften socialtjänsterna i Skåne säger idag att de saknar utbildning för att hantera fall med hedersproblematik. Och det är fler än när samma fråga ställdes till kommunerna för fem år sedan.

På socialtjänsten i Kristianstad nöjde man sig förut med att ha hjälpt en person till en skyddat boende på annan ort, skyddade den mot det som hotade och sen släppte man taget. 

– Efter några år kom de här personerna kanske tillbaka till oss. De kanske far illa, de är ensamma där de hamnat och har inget stöd eller familj där de hamnat. Och då har vi upptäckt att det kanske inte är så enkelt, säger Ingela Bernholtz på socialtjänsten i Kristianstad. 

I dag uppger fler socialtjänster i Skåne att de saknar utbildning för att hantera fall med hedersproblematik jämfört med för fem år sedan. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. 

Hederskultur handlar om att en grupp - till exempel en familj - vill upprätthålla den sociala statusen. För att lyckas med det här, kan pojkar, flickor eller vuxna kvinnor tvingas att alltid stanna hemma eller gifta sig mot sin vilja. 

Drygt 45 procent av socialtjänsterna som svarade på den enkät som nyheterna skickade ut, uppger att de inte har specifik utbildning för att hantera hedersvåld och hederstänkande. När en liknande undersökning gjordes bland skånska kommuner 2008, var det fler som ansåg att de hade relevant utbildning. 

Regeringen har avsatt 120 miljoner från 2011 och fram till nästa år, för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. 

Juno Blom har arbetat med hedersrelaterat våld i drygt 12 år, tror att den här satsningen spelar roll: 

– Medvetenheten har ökat och man har stött på fler ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".