Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Socialstyrelsen kritiserar anställningsstoppet

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 16.19
Sektionschef: "Det är i högsta grad allvarligt"
(1:33 min)
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Socialstyrelsen är mycket kritisk mot att Region Skåne införde anställningsstopp på Skånes universitetssjukhus utan att först ha bedömt riskerna för patienterna. Det konstaterar myndigheten i ett tillsynsbeslut.

– Vi menar att det här är allvarligt och absolut något som man måste titta på innan man fattar så här omfattande beslut. Man har som vårdgivare ett stort ansvar att garantera patienterna en god och säker vård. Fattar man då ett sådant beslut utan att ha gjort en närmare analys av vad detta ger för konsekvenser, då är det i högsta grad allvarligt, anser vi, säger Lars Rahm, sektionschef på Socialstyrelsen.

Den 23 augusti förra året beslutade sjukhuschefen på Skånes universitetssjukhus, Jan Eriksson, att införa anställningsstopp. Anledningen var sjukhusets stora, ekonomiska underskott. Och fortfarande i dag - nio månader senare - får inte verksamheter som inte har en ekonomi i balans anställa.

Socialstyrelsen öppnade i november ett tillsynsärende för att granska hur Region Skåne analyserat riskerna med budgetåtstramningarna och anställningsstoppet. Regionen svarade genom att peka på generella risker som personalbrist, ökad stress och ökad sjukfrånvaro. Socialstyrelsen var inte nöjd med svaret och krävde upprepade gånger mer djupgående analyser.

Enligt Lars Rahm funderade Socialstyrelsen under granskningen till och med på möjligheten att upphäva anställningsstoppet men såg det inte som en framkomlig väg. Nu nöjer man sig med att i sitt beslut rikta kritik mot Region Skåne.

– Som sagt, vi har övervägt olika scenarier men nu landade vi i det här, säger Lars Rahm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".