Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Prisade projektet Näktergalen räddas kvar

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 06.53
"Projektledare: "Det är verkligen en hälsofaktor"
(1:31 min)
Mentorn Amanda Möller skriver på protestlistan mot Näktergalens nedläggning, tillsammans med mentorn Andreas Londos och projektledaren Carina Sild Lönroth. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Det nedläggningshotade projektet Näktergalen i Malmö, där barn i Fosie fått mentorer från Malmö högskola, kommer att leva vidare. Projektet såg ut att mista sin finansiering när Malmös skolorganisation görs om, men nu lovar kommunalrådet Anders Rubin att (S) lösa problemet.

Under 16 år har Näktergalen sammanfört 2500 barn i Fosie med mentorer från Malmö högskola, och projektet har bildat skola i Europa.

– Det är bra för högskolan, det är bra för våra verksamheter, det är bra för barnen. Det är bra för de äldre, det är bra för våra rekryteringsmöjligheter. Det här är den typ av projekt som samlar ihop kvaliteter från olika områden, och sådana projekt gillar vi, säger Anders Rubin.

Carina Sild Lönroth på Malmö högskola har varit med från starten av Näktergalen 1997 och vittnar om att projektet gjort stor nytta i stadsdelen Fosie. Det framgår av en utvärdering av resultaten som gjordes nyligen.

– Kamratrelationerna stärktes bland dem som hade mentor. De hade bättre förmåga att lösa konflikter och var dessutom mer motiverade för skola och lärande, säger hon.

Man gjorde också en håranalys, där man tog hårstrån från barnen och studerade dem. Och då såg man att hos dom barn som hade mentor sjönk cortisolhalten avsevärt.

–  De var både lugnare och mer tillfreds med sig själv. Det är verkligen en hälsofaktor, säger Carina Sild Lönroth och drar paralleller till Malmökommissionens slutsatser.

Emma Gomer är idag själv student på Malmö högskola men minns mycket väl när hon var mentorsbarn i Fosie för tio år sedan.

– Jag trivdes mycket bra i min mentors sällskap, hon var jättesnäll. Jag kommer ihåg att jag ville vara lite grann som henne när jag var liten. Hon var en väldigt bra förebild, säger Emma Gomer.

Beskedet att Malmö inte längre skulle finansiera Näktergalen väckte bestörtning på högskolan och i de 21 europeiska städer som har liknande verksamhet. Men nu säger Anders Rubin, som övertar ansvaret för skolorna i Malmö från 1 juli, att det finns en lösning.

– Vi går in och räddar verksamheten på den nuvarande nivån under i varje fall ett år, och att vi då utreder frågan för att se var ska den höra hemma, och vilken volym och inriktning ska den ha, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".