Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Skolbränder i Malmö minskar

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 15.34
"Om det kommer att hålla i sig är svårt att säga"
(1:44 min)
Fredrik Persson /Scanpix

För första gången på decennier minskar de anlagda bränderna på Malmös skolor. Men fortfarande ligger kommunen i topp i Sverige. Det visar en studie genomförd på Malmö högskola.

Per-Olof Hallin och Nicklas Guldåker på Malmö högskola har undersökt de anlagda bränderna i Malmö under åren 1990--2011. Från 1998 ökade bränderna dramatiskt: 215 procents ökning till 2009.

Utredarna pekar på två faktorer: dels bränning av elkabel för att komma åt koppar, som sedan säljs till hälare. Och dels anlagda bränder i bostadsområden. Här står två områden för 30 procent av ökningen.

Det är områden med trångboddhet, lägre utbildnings- men högre arbetslöshetsnivå och sämre hälsa. En miljö där många ungdomar saknar mening med tillvaron och söker spänning till exempel genom att anlägga bränder.

– Det kan vara många skäl, säger Per-Olof Hallin på Malmö högskola. Spänning, att göra saker tillsammans i en grupp, få status i en grupp, för att få ekonomisk vinning eller hämnd.

Utredarna visar i en delstudie på ett samband mellan skolor som utsätts för många anlagda bränder och dåliga studieresultat, säger Per-Olof Hallin.

– På skolor där de brinner mycket upplever ungdomarna att de inte är tillräckligt sedda eller får tillräckligt mycket stöd och de skolorna har en större andel som inte får behörighet till gymnasiet.

Efter en kulmen vintern och våren 2009, då också upploppen i Rosengård inträffade, har de anlagda bränderna minskat i några år. Hallin vågar dock inte slå fast att minskningen kommer att fortsätta.

– Det beror på flera faktorer. Dels på det förebyggande arbetet som Räddningstjänsten Syd gör i både skolor och bostadsområden. Det kan också bero på att antalet unga har minskat under ett par år, men kommer senare att stiga igen. Så om det kommer att hålla i sig är svårt att säga.

Nicklas Guldåkers och Per-Olof Hallins undersökning presenterades på ett seminarium som den statliga Styrelsen för svensk brandforskning ordnade i Malmö på tisdagen.

En av seminariedeltagarna var Bertil Nilsson. Han arbetar som utredare av bränder på Räddningstjänsten Syd. Bertil Nilsson tycker att ungdomarna i skolan inte förstår hur förödande konsekvenser deras lek med eld och pyroteknik kan få.

Han nämnder branden på Killebäcksskolan i Södra Sandby i januari 2009. En stor del av skolan förstördes och värden för niosiffriga belopp gick upp i rök.

Branden orsakades av att ungdomar lekte med nyårsraketer på skolgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".