Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Polisnota för Falsterbo Horse Show sänks igen

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 04.38
"Det finns inte särskilt mycket rättstillämpning"
(1:53 min)
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Det framgår av ett yttrande till förvaltningsrätten. Men varför det plötsligt kostar 125 000 kronor mindre vill inte myndigheten svara på. Polisen beräknade sina kostnader under 2012 till dryga miljonen kronor, och skickade en räkning på 200 000 kronor till Falsterbo Horse Show 2012.

– Den första fakturanvar en ren bluffaktura, säger Jan Olof Wannius, ordförande i Falsterbo Horse Show.

Konflikten mellan Falsterbo Horse Show (FHS) och polisen kretsar framför allt runt hur mycket evenemanget ska betala för polisbevakningen och vad som ska räknas som en del av evenemanget.

Enligt polisen krävde själva hästshowen inga polisiära resurser att tala om. Istället har krafterna fått läggas på Strandbadens diskotek som drivs av Vellinge kommun och den camping som anordnas i samband med showen, som även den drivs av ett bolag utan kopplingar till FHS. Mot bakgrund av det anser FHS att de inte kan bli skyldiga att betala för bevakningen utanför själva hästshowen och menar att polisen kör med ojusta metoder.

– Vi har överhuvudtaget inget förtroende för Trelleborgspolisens sätt att handlägga det här säger Jan Olof Wannius.

FHS har överklagat notan till förvaltningsdomstolen. Men redan innan förhandlingarna har kommit igång backar polisen och sänker kostnaden från 200 000 kronor till 75 000 och tar inte längre betalt för bevakningen på Strandbaden. Det framgår i ett yttrande till förvaltningsdomstolen. Varför vill man inte svara på i nuläget och hänvisar till den pågående rättsprocessen. En anledning skulle kunna vara den dom som föll i kammarätten rörande 2011 års bevakning av FSH. Där sänkte kammarätten polisens nota från 100 000 kronor till 73 600 kronor.

Mats Hammar var kommenderingschef under 2011 år show, och trots domen i kammarrätten tycker han att lagen är luddig.

– Det är inte alls tydligt hur man ska gå tillväga med det här. Det finns inte särskilt mycket rättstillämpning här säger han.

Även kammarättsdomen för 2011 års show har överklagats av FHS, då man även där anser att bevakningen rör ärenden utanför showens verksamhetsområde.

I går träffade Jan Olof Wannius tillsammans med riksidrottsförbundet regeringens särskilde utredare för att diskutera turerna kring Falsterbo Horse Show.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".