Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Svenskarna odlar allt mer tomater

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 08.51
"Inbillar mig att de är mindre besprutade"
(2:10 min)
1 av 2
Tomatodlare Marcus Söderlind. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

För första gången på tio år har ytan för tomatodling ökat markant i Sverige, visar siffor från Jordbruksverket. Många kunder föredrar svenska tomater framför importerade. Efter tio tuffa år med hård konkurrens från billiga importerade tomater har nu den svenska ytan för tomatodling ökat med 20 procent mellan åren 2011 och 2012 visar nya siffror från Jordbruksverket.

– När jag väljer svenskt så tänker man ju alltid på transporter att de inte har rest från halva världen, men sedan finns det inte alltid att välja på och då kanske man handlar andra tomater, säger Frida Thorén i Jönköping.

Får svenska tomater kosta mer än andra tycker du?

– Ja, det tycker jag.

Efter tio tuffa år med hård konkurrens från billiga importerade tomater har nu den svenska ytan för tomatodling ökat med 20 procent mellan åren 2011 och 2012 visar nya siffror från Jordbruksverket.

I ett växthus utanför Habo norr om Jönköping mognar nu röda och gula tomater längst ner på de höga plantorna sträcker sig upp mot taket där skivor öppnas och stängs efter behov. Växthuset byggdes för två år sedan då Marcus Söderlind och hans familj bestämde sig för att satsa på en ekologisk odling:

– Jämfört med det gamla växthuset som vi byggde 2007 så har vi ju blivit betydligt större och det är ju både ytan, men också att vi värmer upp det så att vi liksom odlar en väldigt lång säsong, säger Marcus Söderlind.

Själv använder han spillvärme från en biogasanläggning och liknade lösningar tror han att fler skulle kunna använda sig av:

– Vi ser en stor ökning av det som en potentiell energikälla, så det finns ju möjlighet att öka den svenska växthusodlingen med spillvärme och förnyelsebara bränslen, säger Marcus Söderlind.

Svenska växthus har blivit alltmer klimatvänliga. Elin Einarsson på Jordbruksverkets klimatenhet säger drygt 50 procent av energin i växthusen var förnybar 2011 men att andelen troligen har ökat sedan dess. Många kunder väljer gärna svenska tomater.

– Helst tar jag ju svenska, när de finns, annars får det nog vara, Margit Berglund.

– Jag inbillar mig att dels är de mindre besprutade och de är färskare och så har de ju transporterats kortare sträcka, säger Bo Astliden.

– Jag köper inga tomater därför att jag har egen odling, säger Ingegerd Karlsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".