Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersjön

Vitaminbrist hos plankton kan förklara fågeldöd

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 05.15
Forskare: "Vi håller på att förändra ekosystemet"
(1:57 min)
Ejdrar är en av fågelarterna som drabbats hårt av vitamin B1-brist och dött. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix.

Plankton i Östersjön kan ligga bakom att både lax och sjöfåglar har dött av vitamin B-brist, även kallat tiaminbrist, längs Östersjökusten.

En ny avhandling i marin ekologi vid Stockholms universitet visar på att när planktons vitaminproduktion förändras så kan det få allvarliga ekologiska effekter och orsaka bristsjukdomar hos andra djur.

Doktorand Peter Sylvander har forskat på tiaminbristen hos djur och kommer i sin avhandling fram till att det kan vara plankton i Östersjön som ligger bakom den mystiska fågel- och fiskdöden.

Alla djur behöver tiamin för att överleva men de kan inte själva producera det. Därför är djuren helt beroende av det tiamin som produceras av växter och plankton i Östersjön.

– Hela ekosystemet är beroende av att det produceras tillräckligt mycket vitamin utav växter och plankton, som sen kan transporteras högre upp i näringsväven. Att det är smådjur som äter av algerna och sen äter större djur av smådjuren och så vidare, säger Peter Sylvander.

Varför har växtplanktons vitaminproduktion förändrats?
– Bland annat påverkar människan genom till exempel övergödning. Man skulle kunna säga att vi håller på att förändra ekosystemet, från ett ekosystem som är bra på att producera det här vitaminet till ett annat ekosystem som inte producerar tillräckligt mycket.

Övergödningen leder bland annat till att vattnets temperatur och näringsinnehåll förändras och det påverkar växtplanktons vitamininnehåll. Det kan alltså vara en förklaring till varför växter och plankton inte längre producerar lika mycket tiamin som tidigare.

Vad kan vi som människor göra för att hjälpa djuren?
– Jag tror att det vi konkret kan göra är att försöka ta hand om Östersjön. Minska övergödningen och minska överfisket, för det här är ett symptom på att ekosystemet är ur balans, säger Peter Sylvander, doktorand vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".