Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Vårdlokaler säljs och hyrs istället

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 15.40
Regionråd (S): "Ofta ekonomiskt smart att äga själv"
(1:58 min)
1 av 3
Foto: Per Lagerström/Scanpix
2 av 3
Rickard Larsson (S), regionråd Foto: Christiaan Dirksen/Region Skåne
3 av 3
Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande Foto: preciouspeople.se

Region Skåne säljer sex fastigheter, där det i dag finns vårdcentraler och folktandvårdskliniker. Det beslutade regionstyrelsen i dag, men oppositionen röstade emot.

Regionrådet Rikard Larsson (S) ser det som en dålig affär att först sälja lokaler för att sedan hyra tillbaka dem.

– Vi har sett vid flertalet tillfällen att det faktiskt är ekonomiskt smart att äga själv, och då tycker jag att vi ska göra det också, säger han.

Det är fastigheter som i dag inrymmer vårdcentraler och folktandvårdskliniker i Lomma, Staffanstorp, Knislinge, Sjöbo och Tomelilla och vårdcentralen Måsen i Lund som säljs. Sammanlagt får Region Skåne in 100 750 000 kronor på försäljningarna. Köpare är i tre fall kommuner, i tre fall privata fastighetsägare.

Försäljningen har sin grund i en utredning som sett över alla regionens fastigheter. Enligt regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) blir det en bra affär för Region Skåne, och en av anledningarna till försäljningen är att frigöra kapital.

– Grundingången i detta är ju att vi måste göra ett val mellan strategiskt viktiga fastigheter och andra fastigheter som vi inte måste äga, för att också ha råd att bättre utveckla och underhålla de fastigheter som vi har kvar, säger hon.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är emot försäljningen. Rikard Larsson reagerar även mot att de aktuella verksamheterna fått en kraftig hyreshöjning så sent som vid årsskiftet i samband med regionens nya hyressättningsmodell - en intäkt som från och med den 1 juli går rakt ner i de nya fastighetsägarnas fickor i samband med att de tar över hyresavtalen, i stället för att gå tillbaka till Region Skåne.

– Det gör att osäkerheten kring det kloka i affären ytterligare späds på. Innebär det här att vi faktiskt har skrivit fast oss i hyresavtal, som ger nya fastighetsägare lite extraintäkter och större vinster på våra verksamheter? Det vet vi inte, och det kan vi inte riktigt se i ärendet, säger Rikard Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".