Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Inför rätta: Dagisföreståndare dröjde att anmäla sexövergrepp

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 14.36
Åklagare: "Ska anmälas direkt för att skydda barnen"
(1:53 min)
1 av 3
Åklagaren Ulrika Rogland yrkade på dagsböter för föreståndaren. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
3 av 3
Föreståndaren gjorde vad hon skulle, anser advokat Magnus Lundh. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

En manlig barnskötare dömdes i våras till fängelse för sexuella övergrepp på barn på den förskola i Malmö där han arbetade. I dag stod hans chef inför rätta. Åklagaren menar att föreståndaren begick tjänstefel när hon väntade i några dagar innan hon anmälde misstankarna om övergrepp till socialtjänsten.

– Det är väldigt viktigt att den här frågan lyfts och diskuteras. När man får veta något ska man inte sätta igång och göra egna utredningar utan att man ska anmäla direkt, för att skydda barnen, säger åklagare Ulrika Rogland.

I april dömdes den manlige barnskötaren av hovrätten till fängelse i fyra år och tre månader för sexuella övergrepp på tre barn på en privat förskola i Malmö. Övergreppen begicks enligt domen dels den 26 juni 2012 och dels vid två andra tillfällen under förra året.

Den 18 juni förra året berättade en pappa för den kvinnliga föreståndaren vad hans barn hade sagt att mannen hade gjort på vilan, vilket kunde vara ett sexuellt övergrepp. Hon ville då själv tala med barnet, men samtalet dröjde några dagar. För rätten beskrev hon i dag hur hennes första reaktion var att det måste vara något missförstånd och att hon hade svårt att ta in att det skulle kunna vara sant.

En vecka senare, den 26 juni, ringde en annan förälder och berättade en liknande historia om sitt barn. Först då kontaktade föreståndaren barnkriscentrum och polisen. Åklagaren Ulrika Rogland anser att hon borde ha gjort en anmälan till socialtjänsten redan den 18 juni och yrkade idag på dagsböter för kvinnan.

Försvaret menar att föreståndaren följde sin anmälningsskyldighet, även om det dröjde några dagar. Dessutom hävdar hennes advokat Magnus Lundh att det är oklart om kvinnan kan straffas eftersom förskolan är privat.

– Det finns inga regler som tydligt pekar ut att en verksamhet på en privat förskola är myndighetsutövning. Är det inte myndighetsutövning kan ju inte heller, som i det här fallet, min klient dömas för tjänstefel. För det är ju en förutsättning för att dömas för tjänstefel att det är myndighetsutövning det handlar om, säger Magnus Lundh.

Dom i målet faller den 1 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".