Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Almgårdens brevlådor blir fall för hyresnämnden

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 04.20
Hyresgästföreningen:"Alla andra möjliga lösningar är uttömda"
(2:10 min)
Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Ett hundratal hushåll i bostadsområdet Almgården i Malmö får inte posten levererad till sin dörr. Nu har Hyresgästföreningen tröttnat och drar fallet inför hyresnämnden.

I april slutade Posten och norska Bring Citymail att dela ut post vid dörrarna i Almgården i östra Malmö. Postföretagen anser att de åldriga brevinkasten kärvar för mycket och är så smala att de utgör ett arbetsmiljöproblem.

De har sedan förra året krävt att Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning, som äger Almgården, ska sätta upp postfack i entréerna i stället. Åbergs har hela tiden vägrat och hävdat att det inte är något fel på brevinkasten. Dessutom skulle postfack inte ge bolaget inkomster bara utgifter.

I stället har Åbergs erbjudit en annan lösning, nämligen att byta ut hyresgästernas dörrar. Det skulle bli säkerhetsdörrar, som brukar kosta 10 000-15 000 kronor per styck. Kostnaden skulle de boende få betala via en hyreshöjning.

Ungefär hälften av de 200 hushållen accepterade att betala för en säkerhetsdörr. För dem som skrivit på, ordnade Åbergs en provisorisk brevlåda till dess dörren levererats. Till dessa brevlådor delar postoperatörerna ut post idag.

De andra cirka 100 hyresgästerna får höra och se postiljonerna bära ut brev och kort till sina grannar. Men själva får de ta sig till Postens företagscenter på Jägersro om de vill ha post. Dit är det cirka en kilometer.

Efter ett möte med missnöjda boende på tisdagskvällen, bestämde Hyresgästföreningen att driva 3-4 hyresgästers sak som pilotfall till hyresnämnden.

– För att vi har uttömt alla andra möjligheter för att försöka hitta en lösning på det här nu, förklarar Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen region södra Skåne.

– Vi har hållit på att diskutera med fastighetsägaren Åbergs och Posten i två månader nu och lyckas helt enkelt inte nå hela vägen fram.

Andreas Persson betonar att han tycker att både Posten och Åbergs har sin skuld i att situationen uppkommit. Att det nu är fastighetsägaren som hyresnämnden uppmanas att sätta tryck på, beror helt enkelt på att det är en av hyresnämndens uppgifter.

Hyresgäster som Nyheterna varit i kontakt med, kritiserar både Åbergs och Posten för en dold agenda. Posten, för att genom postfack i entrén försöka slippa springa i trapporna. Och Åbergs för att med brevutdelningen som påtryckningsmedel, förmå hyresgästerna att betala för ett utbyte av dörrarna.

– Det är svårt för mig att uttala mig om deras agendor på vardera sidan, säger Andreas Persson. Men att Posten har något att vinna på postboxar, och att Åbergs också har något att vinna på att få säkerhetsdörrar installerade, i stället för att göra någonting annat, det kan man ju tänka sig.

P4 Malmöhus har varit i kontakt med båda parterna i konflikten. Tomas Rudolfsson på Posten säger sig vara nöjd med att Åbergs presenterat en plan för att på sikt byta ut alla dörrar. Han uppfattar det som att Åbergs lovat att alla hushåll ska få dörrarna bytta.

Tommy Åberg på Åbergs fastighetsförvaltning svarar via mejl att konflikten helt och hållet är Postens fel. Åberg anser att byte till säkerhetsdörrar är den bästa utvägen, vilket hälften av hyresgästerna gått med på. Han avslutar sitt mejl med "för övriga hyresgäster har vi för dagen ingen lösning på problemet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".