Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Så satsar Trafikverket i Skåne

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 15.52
Trafikverkets 12-årsplan presenterad
(1:33 min)
Miljardsatsningar på infrastrukturen att vänta. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Det blir flera skånska satsningar i Trafikverkets nya förslag till tolvårsplan för infrastrukturen. Fyrspår mellan Malmö och Lund och en ny tågstation i Marieholm är ett par av exemplen. Satsningen möts av både glädje och besvikelse.

Spårvägstrafiken i Lund som lokala politiker kämpat hårt för nämns bara i förbifarten i Trafikverkets digra lunta. Saken måste utredas mera. Men bara att den omnämns ses som positivt.

– Vi är försiktigt optimistiska. Det är ju inte självklart att man skulle bedöma ett sånt här projekt som nationellt intresse, säger Mats Helmfrid (M), kommunalråd i Lund.

Lyckas Skånepolitikerna övertyga sin kollegor på departementet i Stockholm, kan det bli tal om avsatta pengar redan när Trafikverkets plan klubbas i början på nästa år.

Utöver frågan om spårvägen innehåller Trafikverkets plan flera konkreta satsningar, bland annat fyrspår Malmö–Lund och utbyggnad av Marieholmsbanan, med en ny tågstation för persontrafik i Marieholm. Överlag är det positiva reaktioner från regionen.

– Det viktigaste är att man satsar på södra stambanan, västkustbanan och inre godsspår genom Skåne. Där man också kan bygga ut pågatågstrafik, säger Pontus Lindberg (M) ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Totalt satsas det 522 miljarder i riket under en tolvårsperiod. Andra russin i Skånekakan är en snabbcykelväg mellan Malmö och Lund, dubbelspår Ängelholm-Helsingborg och utbyggnader av E22 och E65.

– Jag är glad över de satsningar som görs på Marieholmsbanan. Men det finns för mycket satsningar på väg, säger Anders Åkesson (MP), regionråd.

Nu lämnas förslaget över till regeringen och ska sedan ut på remissrunda innan det slutgiltiga beslutet fattas nästa år. Så än finns det tid för de skånska politikerna att kämpa för projekt som inte lyckats ta sig in i förslaget redan idag.

– Vi får uppvakta eller på andra sätt ta kontakt och diskutera med regeringen säger Mats Helmfrid (M).

Fler artiklar:

Trafikverkets satsningar

  • Fyrspår Malmö - Lund Högevallsbadet
  • Dubbelspår Ängelholm - Helsingborg
  • Malmö - Ystad. Mötesstationer
  • Åstorp - Hässleholm, hastighetshöjning till 160 km/h
  • Snabbcykelväg Malmö - Lund
  • Godsstråket genom Skåne, fortsatt utbyggnad. Möjliggöra persontrafik och ny station i Marieholm.
  • E22, fortsatt utbyggnad
  • Malmö Fosieby - Trelleborg 160 km/h, mötesstation mm
  • Spårvägstrafik i Lund ska utredas
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".