Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ystad

Fler ortopedpatienter än väntat körs från Ystad

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 04.09
Chef: "Medelvårdtiderna har minskat"
(1:42 min)
1 av 2
Pia Lundbom, förvaltningschef Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Fler patienter än väntat har fått transporteras till sjukhusen i Kristianstad och Hässleholm, sedan lasarettet i Ystad för ett par månader sedan slutade göra akuta ortopedoperationer. Ändå anser sjukvårdsledningen att förändringen hittills varit lyckad.

– Nu har vi fakta på bordet och har sett lite siffror, men vi kan inte dra några långtgående slutsatser. Vi ser att medelvårdtiderna har minskat, och att samarbetet med kommunerna sker på ett lite annat och nyare sätt, och det ska vi ta med till resten av organisationen, säger Pia Lundbom, förvaltningschef för den nya organisationen Skånevård Kryh, där lasarettet i Ystad ingår.

Lasarettet i Ystad behöver spara 50 miljoner kronor i år, och därför körs sedan i början av april alla ortopedpatienter som behöver akuta operationer till Kristianstad och patienter som behöver rehabilitering till Hässleholm.

Så här långt har antalet patienter från Ystadsområdet som opererats i Kristianstad varit ungefär så många som förväntat - ändå har antalet transporter blivit fler. Det beror på att fler än man räknat med skickats för bedömning, men där det visat sig att det inte behövts en operation.

I en insändare i Ystads Allehanda i förra veckan varnade vård- och ambulanspersonal i Ystad för att ambulanserna ofta är upptagna med att transportera de här ortopedpatienterna, men det känner inte förvaltningschefen Pia Lundbom igen.

– De signaler som vi har fått är inte att det har varit några större problem. Det är ingen patient som inte har fått tillgång till en akut utryckning på grund av detta, och vi har samma information från Skånetrafiken vad det gäller sjukresor, säger hon.

I insändaren skriver personalen också att den minskning av vårdplatser som samtidigt gjordes på lasarettet i Ystad fått till följd att patienter fått byta plats 4-5 gånger under sin vårdtid. Enligt sjukhusledningen har det förekommit, men vårdplatssituationen har på det stora hela ändå förbättrats.

– Som det ser ut just nu såär beläggningen lite lägre, och medelvårdtiderna är nästan likadana. Framför allt har beläggningen sjunkit och de utlokaliserade patienterna har minskat lite, säger Pia Lundbom.

Utlokaliserade patienter är patienter som vårdas på fel avdelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".