Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Olagligt beslut att lägga ner operationer

Uppdaterat måndag 24 juni 2013 kl 16.40
Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 15.16
Regionrådet Michael Sandin (M): "Ett märkligt beslut"
(2:00 min)
Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio

Region Skånes beslut att bland annat lägga ner operationsverksamheten vid lasarettet i Landskrona var olagligt. Det har förvaltningsrätten slagit fast i en dom. Rätten anser att beslutet borde ha fattats av regionfullmäktige och inte av tre personer i vårdproduktionsutskottet.

– Vi tycker att det är ett märkligt beslut, eftersom vi har en annan uppfattning om på vilka nivåer vi fattar de här besluten. Samtidigt får vi konstatera att det är domstolens beslut, och det har vi att rätta oss efter tills att något annat är bestämt, säger Michael Sandin (M), ordförande i vårdproduktionsutskottet. 

Det var i februari som vårdproduktionsutskottet i Region Skåne fattade beslutet att all operationsverksamhet skulle läggas ner i Landskrona, och i stället skulle det utredas om det kunde bli ett ögonsjukhus. Samtidigt skulle andra operationer flyttas mellan skånska sjukhus, bland annat skulle Hässleholms sjukhus bli ett ledplastikcentrum. 

Många blev upprörda över beslutet, speciellt många Landskronabor, och det överklagades till förvaltningsrätten som snabbt beslutade om inhibition, det vill säga att beslutet inte fick verkställas. 

Nu har de 162 personer som överklagat beslutet fått rätt. Förvaltningsrätten anser att vårdproduktionsutskottet överskridit sina befogenheter, att beslutet var omfattande och principiellt och därför måste fattas av regionfullmäktige. 

Ingrid Lennerwald (S), vice ordförande i vårdproduktionsutskottet var en av dem som överklagade. Hon välkomnar domstolens beslut.

– Jag är naturligtvis glad för det. Anledningen till att jag överklagat var att jag tyckte att det var ett felaktigt beslut, och rätten har instämt i min överklagan, så jag är glad, säger hon.  

Enligt Michael Sandin har Region Skåne ännu inte beslutat om domen ska överklagas. 

I förra veckan upphävde förvaltningsrätten ett annat organisationsbeslut i Region Skåne. Då gällde det regiondirektörens beslut att bilda tre sjukvårdsförvaltningar. Ingrid Lennerwald och Michael Sandin har olika uppfattningar om de här upphävda besluten på något vis skadar bilden av Region Skåne. 

– Det tror jag inte. Jag tror att det är andra saker som är mycket viktigare för bilden, säger Michael Sandin. 

– Ytterst är det demokrati som det handlar om. Man har inte velat att demokratiskt pröva det, och det tycker jag är illa, och det är illa för Region Skåne, säger Ingrid Lennerwald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".