Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landskrona

Ovisst för operationsverksamheten

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 04.07
Regiondirektör: "Behöver se över resurserna"
(1:40 min)
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Jonas Rastad. Foto: Sveriges Radio

Det är oklart vad som kommer att hända med operationsverksamheten på lasarettet i Landskrona efter förvaltningsrättens dom tidigare i veckan. Just nu är verksamheten räddad, men det är för tidigt att säga något om framtiden, enligt regiondirektören Jonas Rastad.

– Vi behöver titta över våra operationsresurser totalt i Region Skåne. Vad det innebär är i dag oklart. Det är viktiga beslut, så det ska ju diskuteras och funderas kring ganska noggrant, men det är klart att vi inte definitivt kan säga vare sig att operationsverksamheten blir kvar, blir utökad eller i oförändrad omfattning som det ser ut idag, säger han.

När vårdproduktionsutskottet fattade beslutet i februari om att bland annat lägga ner operationerna i Landskrona var det ett sätt att snabbt spara pengar genom strukturförändringar. I budgeten för året står det att 120 miljoner kronor ska sparas på strukturåtgärder på sjukhusen, och beslutet var en del av det. Därför var det också bråttom, och redan i maj skulle operationsenheten stängas för att kunna hämta hem så stor besparing för året som möjligt. Enligt Jonas Rastad handlade beslutet inte om någon kritik mot verksamheten.

– Då var det vid den tiden ett naturligt beslut att titta på operationsenheten i Landskrona till exempelvis, men det innebär inte att det är en misskött verksamhet. Den fungerar de facto väldigt bra och är väldigt effektiv, säger han.

Det är alltså inte säkert att Region Skåne kommer att fullfölja de planer som fanns med i beslutet i februari. Ändå kan det bli så att regionen väljer att överklaga förvaltningsrättens dom om att beslutet borde fattats i regionfullmäktige, men då handlar det mer om en principiell fråga som regionen vill få prövad.

– Ska beslut av den här typen systematiskt hänskjutas till fullmäktige eller inte, det är en diskussion som egentligen är obunden av innehållet, det vill säga om det gäller operationsflyttar eller något annat, säger Jonas Rastad.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".