Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Få företag erbjuder unga praktikplats under sommaren

Uppdaterat torsdag 27 juni 2013 kl 11.54
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 04.49
Företagare: "Man har ett ansvar att hjälpa till"
(1:56 min)
1 av 2
Sommarpraktikanterna Nora Nilsson Öhrn och Elfie Ekegren. Foto: Jon Willén/Sveriges Radio
2 av 2
Marie Olsson, Socialförvaltningen i Lund. Foto: Jon Willén/Sveriges Radio

Tre sommarpraktikplatser från ett enda företag. Det blev resultatet när näringslivet i Lund tillfrågades om att ställa upp med betalda platser för ungdomar i femtonårsåldern. Stall Tygelsjögården utanför Lund är det enda företag som valt att ta emot praktikanter och betala ur egen ficka.

– Som företagare och arbetsgivare har du ett ansvar att hjälpa till. Framför allt för grupper som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger ägaren Pernilla Ström.

Och hon får medhåll av sin andra nuvarande praktikant Nora Nilsson Öhrn.

– Jag tror det betyder jättemycket. Jag har vart på ett jobb, och visat att jag kan. Att man liksom klarar av det, säger hon.

Lunds kommun betalar själva 570 ungdomar 6 000 kronor vardera för tre veckors arbetspraktik under sommaren. Det rör sig om sysselsättning både inom kommunala förvaltningarna och på företag.

Men när kommunen i sammarbete med polisen hoppades på att företagen själva också skulle skjuta till runt betalda 150 platser blev resultatet klent, bara tre stycken, och alla från ett och samma företag.

– Vi har gått ut med annonser i tidningarna, och utifrån det skulle det kunnat varit mer platser. Men vi ser också att vi skulle kunnat arbeta annorlunda med frågan, säger Marie Olsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund.

Och även polisen som i sammarbete med kommunen tryckt på företagen för att ställa upp är uppgivna.

– Jag är besviken, det är inget snack om det. Det här magra resultatet är ingenting man kan vara stolt över säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Företagarna i Lund, en organisation representerar runt 350 småföretagare i kommunen. De förstår vikten av att ge ungdomar en god chans att komma in på arbetsmarknaden redan i tidig ålder, men menar att det är svårt för många små företag att bereda plats.

– Men säkert har många ungdomar fått jobb på annat sätt utan att det har passerat via kommunen, säger ordförande Olov Olsson på företagarna i Lund.

Runt 1 000 ungdomar ansökte i år om kommunens 570 platser, och därför var förhoppningen stor om att företagen och skulle bidra med uppåt ett par hundra platser. Men precis som förra året blev det bara en handfull.

– Det är så viktigt att jag skulle gärna vilja att vi når framgång i detta. Och gör vi inte det får vi försöka på andra sätt säger Jörgen Nilsson.

Pernilla Ström är också förvånad över det klena resultatet.

– Jag tycker det är pinsamt. Vi gör oss alla en björntjänst om vi inte ser till att sänka trösklarna och göra de insatser vi kan, säger Pernilla Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".