Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Ikväll presenteras det gröna Helsingborg

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 05.14
Kommunekolog: "Svalkar vid värmeböljor"
(1:21 min)
1 av 2
Fredrik Bengtsson, kommunekolog Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Dan Hansson/Scanpix

Stadsplanering handlar inte bara om bebyggelse och gator och vägar. Det handlar också om grönytor. För att få bättre grepp både om både vad som finns och vad som behövs i framtiden har stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg under flera år arbeta med att ta fram en så kallad grönplan. Nu är planen klar och i kväll presenteras den på ett offentligt möte innan den skickas på remiss.

– Det handlar om den nuvarande grönstrukturen, parker och natur. Vi vill få folk att förstå att en grönyta har många olika nyttor och värden, säger kommunekolog Fredrik Bengtsson.

– Det kan handla om rekreation, avkoppling, den svalkar staden vid värmeböljor, den kan ta emot vatten, rena luften och så vidare, fortsätter han.

I grönplanen försöker man också uppskatta vilka behov som finns när staden växer. Hur grönytorna behöver byggas ut.

Det finns färdiga planer för var det byggas och hur trafiken ska lösas i kommunen, och grönplanen ska bli ett komplement till de planerna.

– Det här dokumentet ska vara ett planeringsunderlag så att beslutsfattare och planerare kan ta ställning vilka grönområden som är värdefulla när vi vill bygga och när vi ska förtäta, säger Fredrik Bengtsson. Men det ska också vara till hjälp när vi vill bygga ut grönstrukturen.

Grönplanen ger också förslag till politiker och tjänstemän om hur de kan utveckla de grönområden som redan finns på olika sätt.

– Vad är det som vi kan förbättra i den här parken för att hjälpa växter och djur, fåglar och blommor till exempel, säger Fredrik Bengtsson. Eller vad är det för rekreationsvärden som vi ska serva med i den här stadsdelen. Ska där finnas en fotbollsplan, är det en lekplats, är det kanske en naturlig hörna för förskolan och skolan att ha undervisning i.

I höst ska kommunpolitikerna fatta beslut om grönplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".