Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öveds kloster

Alléer allt viktigare i krympande kulturlandskap

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 11.14
1 av 5
Allén vid Öveds kloster består av originallindar från slutet av 1700-talet. Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
2 av 5
DeGouret Litchfield och Patrik Olsson Foto: Mats Carlsson-Lenart/Sveriges Radio
3 av 5
Allé kommer från franskans aller, att gå. Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
4 av 5
Övedsklosters stora allé går på en stenbank över åkerlandskapet. Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
5 av 5
Den vältuktade kyrkallén är en annan del av Övedsklosters allésystem. Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio

I en tid när ekhagar och andra delar av kulturlandskapet växer igen blir alléer allt viktigare som livsmiljöer för många hotade arter. Men alléerna i sig är också hotade, bland annat av sjukdomar. Vetandets värld var med på den nationella allékonferens som hölls vid Övedsklosters alléer i Skåne.

Alléer är fortfarande karakteristiska inslag på många håll i det svenska kulturlandskapet. Allt eftersom odlings- och haglandskap växer igen har de trädkantade vägarna blivit allt viktigare som livsmiljöer för arter som trängts ut från till exempel ekhagar som vuxit igen.

− Men det finns även hot mot alléerna, som sjukdomar av olika slag, påpekar trädexperten Nils-Otto Nilsson, som är en av de föreläsare som medverkar vid den nationella allékonferens som hölls vid Övedsklosters alléer i Skåne.

Att allékonferensen hölls just vid Övedskloster är ingen tillfällighet.

− Övedsklosters alléer är Sveriges främsta system av alléer, berättar Patrik Olsson, som promoverats till doktor i kulturgeografi på sin avhandling om alléer i Skåne.

Länsstyrelser och andra myndigheter satsar nu i allt högre grad på att bevara de alléer som finns kvar, bland annat med något som kallas hamling av de gamla träden.

− Det innebär att nästan alla grenarna tas bort och detta underlättar bland annat att håligheter bildas i träden, säger Nils-Otto Nilsson.

Mats Carlsson-Lénart
Vetenskapsradion
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".