Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Malmöpolisen ska bryta kriminell livsstil

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 15.02
"Liten grupp människor som begår mycket brott"
(1:45 min)
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

40 Malmöbor kommer att uppvaktas extra av polisen den kommande tiden. De 40 är alla män och kallas av polisen för livsstilskriminella. Det handlar inte om gängkriminalitet utan om personer som begår upprepade brott för att finansiera ett missbruk.

Kommissarie Stefan Wredenmark på Malmöpolisen ska se till att polisen nu genomför det nya sättet att arbeta med livsstilskriminella.

– Det är en liten grupp människor som begår mycket brott som orsakar samhället en stor kostnad och ett stort lidande och otrygghet för de människor som blir utsatta för de här brotten.

Det handlar om 40 Malmöbor, alla män, som enligt polisen har kriminalitet som livsstil. Av de 40 är det 10 personer som Malmöpolisen just nu har extra koll på. Exakt hur mycket de här personernas brott kostar samhället kan inte Stefan Wredenmark svara på men menar att de tio står för sammanlagt 30 misstänkta brott i månaden, misstankar som rör olika brott från drograttfylla till väpnat rån.

Gemensamt för de så kallade livsstilskriminella är att de begår brott för att finansiera sitt missbruk och det är ett mönster polisen nu ska försöka bryta.

– Man har svårt att bryta det av frivillighet eftersom man är beroende av narkotika. Kriminaliteten blir då försörjningssättet. Vi har en liten möjlighet att ge dem en ögonöppnare och då vill vi visa dem vägen till det.

Genom samtal ska polisen försöka få dom att byta bana, slussa dom vidare till sociala myndigheter eller frivilligorganisationer där de kan få hjälp med sina social problem. Poliserna får ingen extra utbildning i hur de här samtalen ska gå till och än så länge är det bara en person som visat intresse för vidare samtal. Det var när polisen besökte honom i hans bostad, berättar kommissarie Stefan Wredenmark.

– Det var inga husrannsakningar eller något sådant, han visste om att vi var där i ett gott syfte och vid ett av de tillfällena sa han det där. Om det håller hela vägen det vet vi inte men det är ändå en öppning och ett helt nytt sätt för oss att jobba på.

Förutom hembesök och samtal ska brott som begås av de som polisen identifierat som livsstilskriminell prioriteras. En expresslina, säger Stefan Wredenmark, där det ska gå fort från anmälan till dom.

– Syftet är naturligtvis att vi i det långa loppet ska få en snabb handläggning för att bryta den här cirkeln som de här människorna är inne då många begår brott även under tiden vi utreder tidigare brott. Det är det vi ska försöka undvika.

Vad kommer hända med andra brottsutredningar?
– När man prioriterar får annat stå åt sidan. Det kan innebära att vissa typer av brott inte handläggs lika snabbt. Ett snatteri på Ica av en förstagångare som vi kallar dom, är kanske inte lika intressant att utreda som den här personen för vi vet att besparingarna för samhället blir betydligt mycket större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".