Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Trång genomfartsväg riskerar bli trängre

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 16.09
"Jag tror att vi ökar olycksrisken"
(1:39 min)
1 av 3
Lars-Olof Olsson Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
2 av 3
Amiralsgatan Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
3 av 3
Magnus Fahl, chef för trafikavdelningen. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio

Malmös stora genomfartsväg Amiralsgatan är alldeles för trång och trafikfarlig. Det menar organisationen Motormännen som varnar för att en redan farlig trafikmiljö riskerar att bli ännu farligare när Malmö stad nu ska ge plats för de nya större stadsbussarna.

– Amiralsgatan kännetecknas av mycket intensiv trafik nästan hela dygnet och alla trafikantslagen finns representerade. Här finns gående, här finns cyklister, här finns bilister, här finns bussar och här finns lastbilar, säger Lars-Olof Olsson på Motormännen.

Amiralsgatan är en av Malmös mest trafikerade vägar. Viktig för såväl trafik in och ut till staden som trafik inom stadskärnan. Något som gör att kommunen nu planerar för den så kallade Malmö Expressen, långa superbussar som ska kunna möta ett allt större pendlingsbehov. En satsning som Motormännen menar riskerar att göra Amiralsgatan ännu mer olycksdrabbad.

– Även om många kanske kommer att ställa bilen och åka med de här superbussarna så kommer definitivt inte alla att göra det. Då får vi en ännu trängre miljö. Vi får ännu mindre plats för de här trafikantslagen att samsas om. Jag tror att vi ökar olycksrisken, säger Lars-Olof Olsson på Motormännen.

Från Malmö stad är man medveten om att det kommer bli trångt. Men genom att skilja de olika trafikslagen åt hoppas man ändå kunna skapa en trygg trafikmiljö.

– När det gäller fotgängare så satsar vi på säkra övergångar. För cyklister handlar det mycket om att skapa separata cykelbanor utmed huvudgatorna. Då planerar vi att även för Amiralsgatan bygga ut från kontinentalbanan in mot staden fram till Föreningsgatan vid sidan av bilkörfältet, säger Magnus Fahl chef för trafikavdelningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".