Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjöbo

Barkätande kronhjortar kameraövervakas

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 16.27
Forskare: "Virket blir mindre värt"
(1:50 min)
1 av 2
Anders Jarnemo, SLU. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Jarnemo, viltforskare SLU. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio

Genom att kameraövervaka skogarna kring Sjöbo hoppas forskare från Sveriges lantbruksuniversitet kunna komma ett steg närmare en lösning på problemet med kronhjortar som äter bark från träd. Skador som är ett allt mer kostsamt problem för markägarna.

På en hemlig plats utanför Sjöbo har viltforskaren Anders Jarnemo placerat ut nio stycken kameror. Bara några meter från en av kamerorna finns färska skador på ett ungt bokträd där den skyddande barken är bortäten.

 – Den här skadan gör att trädet växer sämre. När man sen avverkar trädet blir virket mindre värt och markägaren får inte lika mycket betalt, säger Anders Jarnemo.

I en liten plastlåda i gråbrunt kamouflagemönster sitter en kamera som kan ha fångat den misstänkte sabotören på bild. Att det framförallt är kronhjortarna som äter barken vet man redan. Nu vill forskarna ta reda på mer om kronhjortarnas beteende för att på sikt kunna hitta metoder för att sätta stopp för skadorna.

En teori är att tillgången på föda i stort är avgörande för om kronhjorten väljer att äta bokbark. När det gäller andra trädsorter äter kronhjorten bark framförallt på vinterhalvåret. Något som inte gäller för boken som är utsatt för kronhjorten även på sommarhalvåret. Något som förbryllar forskarna.

– På sommarhalvåret är det ändå hyfsat med mat även inne i skogen, säger Anders Jarnemo som hoppas att man nu kan få svar på varför bokbarken är så lockande.

Men precis som för människan kan det vara ett behov av hålla en varierad kost som gör att bokens bark blir en lämplig föda.

– Djuren står ute på fälten och äter av grödor som är lättsmälta. Något som de behöver kompensera med något mer fiberrikt för att matsmältningen ska fungera bättre, säger Anders Jarnemo.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".