Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige/Skåne

Vräkta barn saknar stöd

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 16.26
"Det är en väldigt allvarlig siffra"
(2:12 min)
1 av 2
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg ser allvarligt på problemet. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.
2 av 2
Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Vid hälften av alla vräkningar där barn är inblandade dyker inte kommunens socialtjänst upp som stöd – trots uppmaning från Kronofogden. Det visar en utredning som myndigheten presenterar i dag. I Skåne hade man 16 ärenden mellan januari och mars där hushåll med barn drabbades av vräkning. 28 barn berördes sammanlagt.

– Det finns de kommuner som arbetar bra, men det finns också dem som har förbättringsområden. Kronofogden underrättar alltid kommunerna när en avhysning är på gång, och då ser vi helst att socialtjänsten är på plats. Det är man dessvärre inte i alla fall, det är snarare vid hälften av fallen som man närvarar, säger Maria Mindhammar, verksamhetschef på Kronofogden.

Varför bör socialtjänsten vara på plats?

– För att det är deras ansvar att barn inte far illa vid den här akuta situationen och att barn har någonstans att ta vägen, att de har någonstans att bo, säger Maria Mindhammar.

Under årets fem första månader vräktes 200 barn tillsammans med en eller flera föräldrar. I de flesta av fallen bodde barnen med sin ensamstående mamma.

Under motsvarande period förra handlade det om 246 barn. Det har alltså skett en minskning.

Men när Kronofogden i dag presenterar en fördjupad granskning av hur vräkningarna i år sett ut visar det sig alltså att kommunerna brister vid varannan vräkning. Det är ett stort problem, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Jag tycker att det är en väldigt allvarlig siffra att, i över hälften av de fall när barn varit i lägenheten eller på plats vid vräkningen, har socialtjänsten inte funnits där. Det är en chockerande siffra faktiskt, och de kommuner vi har pratat med tycker själva att det är väldigt pinsamt att det kan vara så. Det här får man alltså ta på väldigt stort allvar.

Som en del i granskningen av vräkningarna har barnombudsman Fredrik Malmberg pratat med kommuner och berörda barn.

– Alla de barn vi pratat med har fått oerhörda svårigheter med sin skolgång efter de vräkts. De berättar också att, när det här sker, kommer det väldigt abrupt för barnen. De har inte blivit informerade.

– Man skyddar inte dem genom att inte involvera dem. Tvärtom, berättar de barn vi pratar med, att det gör situationen ännu svårare. Barn berättar hur de hör att föräldrarna får en fråga om var familjen ska ta vägen nu, och så svarar mamma "Det ordnar sig". Men barnet vet att det gör det inte alls, säger Fredrik Malmberg.

Vräkning, eller avhysning som det också kallas, är lika vanligt i kommunala som privata fastigheter. Hittills i år har barn vräkts i 66 av landets kommuner.

Kommunerna har stort ansvar för att situationen ska bli så bra som möjligt för barnet, enligt Fredrik Malmberg.

– Och då är det glädjande att se att de kommuner som jobbar aktivt, förebyggande, strategiskt och planerat, de lyckas ju faktiskt med det. Det viktiga här är att få alla kommuner att göra det, säger barnombudsman Fredrik Malmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".