Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Branden i Arlöv

Industribranden i Arlöv är släckt

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 14.55
Hilti: "Viktigast att ta hand om personalen"
(1:42 min)
1 av 6
Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
2 av 6
Christoffer Overton, marknadsdirektör, Hilti
3 av 6
En passagegång grävdes upp för att förhindra spridning.
4 av 6
Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
5 av 6
Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
6 av 6
En dold brand i en vägg ställde till det.

Räddningstjänsten har nu avslutat släckningsinsatsen efter branden i ett industriområde i Arlöv imorse. Två kontorsbyggnader har fått omfattande skador. Polisen finns kvar på platsen och kommer att inleda en teknisk undersökning när brandresterna har svalnat. Ingen människa kom till skada i branden.

Rökutvecklingen från branden var till en början kraftig men det har inte funnits någon anledning att varna för den.

– Känner man att man får obehag av röken ska man ju så klart röra sig bort från den. Vi har gjort bedömningen att det inte ska vara någon fara för dem som bor i närheten, säger Henrik Greiff.

För att hindra att branden spred sig vidare till den större lagerbyggnaden blev räddningstjänsten tvungen att slå sönder två förbindelsegångar mellan huvudbyggnaden och den delen som har brunnit.

– Ja, branden hade fått ordentligt fäste i kontorsdelen och för att hindra spridning tog vi hit en grävmaskin som grävde bort de här gångarna för att rädda den stora delen. Det visade ju sig vara lyckosamt, säger Henrik Greiff.

Det var en polispatrull som larmade om branden sedan de kört förbi industriområdet och känt rökdoft. När räddningstjänsten kom fram brann det i taket.

– Vi försökte släcka branden på taket men lyckades inte och vi fick ganska tidigt bestämma oss för att försöka rädda den stora lagerbyggnaden.

Till en början såg det ut som det skulle gå att rädda även delar av kontorsbyggnaden men branden spred sig i konstruktionen.

– Byggnaden hade inga direkt brandcellsgränser som kunde hjälpa oss och därför fick vi jobba med att rädda den delen av byggnaden där lagret låg, säger Henrik Greiff.

Ett av kontoren som förstördes i branden var Arbetsförmedlingens lokaler.

– Vi har ingen arbetsförmedling i Arlöv längre. Vår direktservice där vi möter våra kunder är helt nerbrunnen, konstaterar Lena Sarheden Schultz, chef på Arbetsförmedlingen i Arlöv.

Under morgonen har hon ringt runttill alla medarbetare för att berätta vad som har hänt.

– Behöver de ha kontakt med arbetsförmedlingen idag eller är bokade på något besök så får de vända sig till arbetsförmedlingen i Lund, Malmö eller Staffanstorp. Det finns ju fortfarande möjlighet att höra av sig till sina handläggare.

Det andra kontoret tillhörde byggteknikföretaget Hilti. Personalen står nu utan kontor men lagret klarade sig utan skador.

– Det viktigaste är att ingen människa kom till skada, säger Christopher Overton marknadsdirektör på Hilti.

Han fick reda på branden genom medarbetare som ringde tidigit imorse.

– Jag fick några samtal imorse från vår säkerhetsansvarige och lagerchef som berättade om branden och sedan fick jag löpande rapporter tills jag själv åkte in, säger Christopher Overton.

Nu måste företaget försöka fixa fram ersättningslokaler till dem som jobbar i lagret.

– Detta är inget som vi kan återställa tills imorgon. Det viktigaste nu blir att försöka se till att de som jobbar här får en så funktionsduglig arbetsplats som möjligt, säger Christoffer Overton.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".