Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Fler sjukskrivs för psykisk ohälsa

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 08.33
"Sjukskrivningarna ökar väldigt generellt"
(1:25 min)
Foto: Jessica Gow / TT

Försäkringskassan spår att kostnaderna för sjukförsäkringen kommer att fortsätta öka och kosta mer än de tidigare trott. Försäkringskassan beräknar att sjukförsäkringen kommer att bli tre miljarder dyrare fram till och med 2015. Framförallt är det att allt fler som blir sjukskrivna för psykisk ohälsa.

– Inflödet i sjukskrivningarna ökar och det består i huvudsak av psykiska diagnoser. Men man kan lägga till att sjukskrivningarna ökar väldigt generellt i samhället princip i alla ykresgrupper, branscher och regioner och i huvudsak handlar det om psykiska diagnoser. Det är också vanligare hos kvinnor att sjukskrivningarna ökar, säger Laura Hartman, analys- och prognoschef på Försäkringskassan.

Sjukskrivningarna för psykisk ohälsa fortsätter att öka och därför skriver nu försäkringskassan upp sin prognos för hur mycket sjukförsäkringen kommer att kosta. Tre miljarder mer fram till och med 2015 och sammanlagt 7,6 miljarder till 2018, jämfört med den prognos Försäkringskassan lämnade i juli i år. Sjukförsäkringen kostar idag 78 miljarder kronor och förväntas efter dagens prognos landa på drygt 87 miljarder 2018.

Utöver psykisk ohälsa är det också ökade kostnader för assistans som påverkar prognosen där kostnaderna förväntas öka med 580 miljoner fram till 2018. Ökningen beror på förändrade regler, att antalet ersatta timmar per användare förväntas fortsätta att öka och att ersättningen per timme höjs.

Laura Hartman är analys- och prognoschef på Försäkringskassan och hon menar att det idag saknas någon tydlig förklaring till varför sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökar och tycker att samhället behöver ta krafttag för att vända trenden.

– Det kan vara smidigare samarbete mellan arbetsgivare och vården, och vi också för den delen, där vi tidigt tar kontakt och diskuterar anpassningar av arbetsplatsen eller andra typer av behandlingar. Ibland kan det vara att man tar till sjukskrivning i en situation där människan i och för sig inte mår bra, men det kan finnas andra typer av behandlingar att ta till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".