Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mest kvinnor ansöker om friår

Publicerat torsdag 18 april 2002 kl 17.48
Drygt 7 av 10 som ansöker om ett friår i Skåne är kvinnor. Dessutom arbetar de allra flesta inom den offentliga sektorn.
Mats Kristoffersson på arbetsförmedlingen i Lund tror att övervikten på kvinnor som testar på friår kan bero på att det är de som tjänar minst i en familj. Det är den som man kan anse sig ha råd med att ta ledigt med 85 procent av a-kassan, som är den ersättning man får under sina fria dagar. En klar majoritet av de som vill testa på det här arbetar inom den offentliga sektorn. I friåret ska den som har en anställning kunna ta ledigt i upp till ett år. En arbetslös ska anställas under tiden vilket kan leda till problem. Både i Lund och Landskrona, som är de skånska kommuner som tar del i försöket, tror man att det kan bli svårt att hitta vikarier framöver. Bristen på vikarier hänger samman med att arbetslösheten i framförallt Lund är låg, 2,8 procent. Och speciellt i april är arbetslösheten traditionellt sett som lägst under året. Än så länge har man inte behövt stoppat några ansökningar i Lund. Däremot har man fått senarelägga en del eftersom det är svårt att hitta vikarier inom vård och omsorg och lärare. I Landskrona har man fått stoppa en ansökning från en lärare. De medel som Landskrona och Lund har fått till friårsförsöket från staten har inte använts upp än.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".