Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekonomi

Fler banker kan tvingas sänka ränta

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 15.26
"Väldigt låga räntor från Riksbanken"
(1:49 min)
Ett litet hus på en stapel av mynt illustrerar kostnad för boende.
Den statliga banken SBAB sänker bolåneräntan med 0,65 procentenheter för den som binder lånet i fem år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statliga SBAB har sänkt sin femårsränta kraftigt för bolånekunder. Nu tror analytiker att andra banker kan känna sig tvingade att följa efter och sänka sina räntor.

– Det är väl rimligt att tro att det här experimentet, om SBAB är nöjda med det, så har väl de andra bankerna anledning att fundera på att följa efter på något sätt, säger Mats Andersson, bankaktieanalytiker på Kepler Chevreaux.

Fram till jul kan en bolånetagare binda räntan till 2,1 procent i fem år hos den statliga banken SBAB.

Banken har sänkt räntan med 0,65 procentenheter och ligger nu en bra bit under storbankernas listpriser. De har hittills inte följt efter och vill inte kommentera SBAB:s kampanj.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) välkomnar att SBAB sätter press på andra banker och tror att sänkningen kan öka konkurrensen när det gäller bolån. Men han höjer också ett varningens finger.

– Det kan ju finnas en risk att hushållens skuldsättning ökar ytterligare och det får vi ju från regeringens sida och myndigheternas sida följa noggrant. Är det så att vi ser att det blir en oroande skulduppbyggnad så får vi återkomma med förslag från politiskt håll, säger han.

Men ska den statliga banken bidra till sådana risker?

– De ska agera marknadsmässigt, och nu när vi har väldigt låga räntor från Riksbanken så är det naturligt att bankerna följer efter och sänker sina räntenivåer, säger Per Bolund.

Finansinspektionen har beslutat att ett amorteringskrav för nya bolån ska införas för att minska riskerna med hushållens stora lån.

Per Bolund tycker att låga räntor i kombination med bolånetak och amorteringskrav är bra.

– Vi har ju aldrig sagt från regeringens sida eller från myndigheterna att vi ska ha höga räntor, utan det är andra verktyg man ska använda för att minska riskerna med hushållens skuldsättning, säger han.

I början av 2000-talet fick SBAB kritik för att vara alltför aggressiv i sin strävan att locka till sig kunder med låga räntor.

Nu är situationen en annan, enligt Mats Andersson, bankaktieanalytiker på Kepler Chevreaux. Men kritiken kan återkomma.

– Det kanske dyker upp sådana reflektioner. Men vi ska komma ihåg att det ser ju lite annorlunda ut nu med de amorteringskrav som Finansinspektionen kommer med, och att SBAB själva säger att man ska binda sina räntor på den här låga nivån, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".