Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Fett julfirande på Moriskan

Publicerat onsdag 24 december 2014 kl 10.07
Köksmästare "Självklart att hjälpa till"
(3:13 min)
Antonio Alleyné, köksmästare på Moriskan, tar hand om all den mat som skänts. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 5
Antonio Alleyné, köksmästare på Moriskan Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Julklappar har skänkts av både företag och privatpersoner. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 5
Julklappar från både företag och privatpersoner. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Douha Mhammad Ali och Thimar Innab, eldsjälar bakom Soppkök Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 5
Douha Mhammad Ali och Thimar Innab Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Jocke Larsson, före detta hemlös, jobbar som volontär och Stephan Skougaard som ska vara tomte. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
5 av 5
Jocke Larsson, volontär och Stephan Skougaard, tomte. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

För andra året arrangerar Soppkök Malmö julfirande för ensamma och hemlösa. Maten och klapparna kommer från både privatpersoner och företag för att alla som vill ska få fira jul.

– Här har vi alla grönsaker, julmust, ostar och sallad. De ska få äta riktigt ordentligt i dag, säger Antonio Alleyné, köksmästare på Moriskan.

Mycket av maten har donerats från olika restauranger. Två kylar är fyllda av frukt, grönt, ostar, lax, kalkon, skinka och korv, som ska bli ett fett julbord.

Det är uppdukat i stora salen och volontärerna har just börjat samlas. För att få fira jul med familjen har Antonio Alleyné bjudit med dem till firandet på Moriskan.

– Det är deras present, de få jobba lite och ge tillbaka lite och träffa mig för de har knappt sett mig de senaste tre veckorna.

Han är kock i femte generationen och att engagera sig för att alla ska kunna få ett julfirande var självklart.

– Jag är uppväxt på Barbados och min mormor som också var kock har alltid skänkt bort mat. Jag har det i blodet.

Vad är det bästa med det här?
– Att de också får fira och känna att de är en del av samhället och får fira jul och kolla på Kalle Anka och vara med, säger Antonio Alleyné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".