Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Snabbare strokevård med hjälp av kameror

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 04.36
Ambulanschef: "Viktigt ta beslut så fort som möjligt"
(2:32 min)
Poul Kongstad framför Skånekarta
"Vi får ökad beslutskraft" säger Poul Kongstad, verksamhetschef för den regionala ambulanssjukvården i Skåne. Foto: Petra Haupt / Sveriges Radio

Läkare i Skåne ska med hjälp av videosamtal kunna göra bättre och snabbare bedömningar av strokepatienter. Utrustningen ska nu testas av ambulanspersonal och läkare i Hässleholms sjukvårdsdistrikt.

– Man tänker sig att en människa har drabbats av stroke, och anhörig har kanske identifierat och hjälpt till med att larma via 112. Ambulansteamet kommer på plats och har kamera med sig, man gör en strukturerad neurologisk undersökning och kopplar upp sig på videokonferens samtidigt med läkaren. Då hjälper läkaren till i bedömningen av vart patienten ska, säger Poul Kongstad, verksamhetschef för den regionala ambulanssjukvården i Skåne.

Vård i tid avgörande

Knappt 4000 skåningar drabbas varje år av stroke, och för dem är ofta tiden till behandling avgörande. Neurologer i Skåne har nu tagit fram ett strukturerat undersökningssätt som ska användas av ambulanspersonalen vid misstanke om stroke. Samtidigt ska alltså en neurolog på sjukhuset kunna vara med och titta på patienten via videokamera.

Läkaren kan då lättare avgöra om patienten ska till närmaste strokeavdelning, till ett sjukhus som kan ge propplösande behandling eller till Skånes universitetssjukhus i Lund, där läkare via kroppspulsådern kan gå in i hjärnans blodkärl med katetrar för att få bort proppen. Metoden i Lund är den senaste i raden av behandlingsmöjligheter, och den används till ungefär 100 patienter om året.

– Vi får ökad beslutskraft. Det är viktigt att man kan ta de besluten så tidigt som möjligt, för så länge som proppen sitter och blockerar blodcirkulationen, så dör hjärnceller och då får man en hjärnskada, och då vill vi förkorta den tiden så mycket som möjligt, säger Poul Kongstad.

Hässleholms ambulanser först ut

Målet är att alla Skånes ambulanser och sjukhus så småningom ska få den nya tekniken, men först ska den testas i mindre skala. Med start efter årsskiftet kommer ambulanser i Hässleholms sjukvårdsdistrikt och sjukhuset i Hässleholm att få utrustningen.

– Det gör vi för att det är en mindre mängd doktorer och ambulansteam som är involverade. Sedan är det också så att Hässleholm är ett av de sjukhus i Sverige som har väldigt bra resultat just på stroke, så det finns en god medicinsk kvalitet på det sjukhuset, säger Poul Kongstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".