Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Bakgrund inte så viktigt för att skapa lugn

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 04.10
Forskare: "Hittar lösningar på kommunikativa problem"
(2:15 min)
MALMÖ 2009-03-24 Brandmän släcker ett nästan nedbrunnet miljöhus i Malmöförorten Rosengård. Släckningen dröjde eftersom brandmännen blev bombarderade med stenar och flaskor och fick vänta på polisskydd innan de kunde släcka. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT

Det är viktigare med social kompetens än mångkulturell kompetens. Det visar ny svensk forskning som granskat Räddningstjänst Syds insatser för att stoppa stenkastningen vid utryckningar i Rosengård. 

Räddningstjänsten rekryterade brand- och säkerhetsvärdar med uteslutande invandrarbakgrund, men deras bakgrund har inte haft avgörande betydelse för att skapa lugn.

– Det som är viktigast i de här situationerna är inte att man har någon slags invandrarbakgrund eller någon slags kulturkompetens där man förstår exakt hur folk från andra kulturer fungerar, utan det är att de är väldigt kreativa, de är väldigt innovativa, energiska och att de hela tiden hittar lösningar på de här kommunikativa problemen som uppstår, säger Lundaforskaren Susanna Magnusson.

Anlagda bränder minskade

Stenkastningen mot räddningstjänstens personal och fordon kulminerade i samband kravallerna i Rosengård för sex år sedan och räddningstjänsten insåg att man måste göra något radikalt och man anställde sju brand- och säkerhetsvärdar med invandrarbakgrund för att nå ungdomarna och de boende i området. I dag är läget helt annorlunda, menar Susanna Magnusson

– Dels har antalet anlagda bränder minskat, dels har Räddningstjänsten Syd i dag en mycket bättre kontakt med de boende i de här områdena där man haft problem, vilket gör att det har blivit lugnare. Hot- och våldsincidenter har minskat till nära noll.

Skickliga på att prata

Susanna Magnusson, som är forskare inom strategisk kommunikation, har studerat vad det var som fick situationen att vända och en slutsats är att de brand- och säkerhetsvärdar som rekryterades första och främst var och är väldigt skickliga på att prata och möta människor.

I dagens mångkulturella Sverige har förtroendefrågor blivit allt viktigare och det har uppstått nya krav och dilemman för hur organisationer och myndigheter skall kommunicera på bästa sätt.

Likheter viktigare än olikheter

Susanna Magnusson varnar för förenklade kulturella resonemang som kan leda till att man tittar för mycket på olikheter än likheter mellan människor.

– Det finns en paradox i det här att man pratar om att kulturella skillnader och att man skall överbrygga kulturella skillnader och det finns en vilja till tolerans och förståelse, men ju mer man pratar på det sättet finns en risk att man förstärker att de människor som bor här är främmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".