Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Malmö följer läget efter Paristerror

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 04.16
Malin Martelius, säkerhetssamordnare i Malmö om våldsbejakande extremism
(3:12 min)
Malin Martelius, trygghets- och säkerhetssamordnare i Malmö stad Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malin Martelius, trygghets- och säkerhetssamordnare i Malmö stad Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Malmö stad säger sig ha en bra beredskap för att kunna fånga upp och ta hand om personer som löper risk att radikaliseras eller som ingår i våldsbejakande religiösa miljöer. Efter terrorattackerna i Paris gjorde kommunen tillsammans med polisen nya analyser av läget. 

– Det är så att vi hela tiden tillsammans med polisen undersöker vilka problembilder vi faktiskt har på lokal nivå. Skulle det visa sig att vi har ett sådant problem på individnivå, så har vi i samverkan med såväl myndigheter som andra aktörer förmågan och relationerna för att faktiskt klara av det, säger Malin Martelius, trygghets- och säkerhetssamordnare på Malmö stad.

Det finns funderingar i Malmö stad på att bygga upp en mer strukturerad verksamhet för att kunna hjälpa personer som lever i radikala miljöer och som själva vill ta sig ur, på liknande sätt som det i dag finns för personer som vill lämna kriminaliteten. Men enligt Malin Martelius kan man alltså ge hjälp redan i dag, och hon säger att det på ett vis är lättare när det handlar om religiös extremism. Det beror på att det finns ett bra samarbete mellan kommunen och kommunens religiösa församlingar och föreningar.

– Det som är fördelen om man pratar om religiös extremism är att vi har en samtalspart med dem som kan det teologiska, om det är de argumenten som behövs. Det saknas motsvarighet när det gäller att lämna de vänster- eller de högerextrema rörelserna. Vem ska stå för det goda där? Hur får de mötas ideologiskt för att hitta ut? säger hon.

Efter terrorattackerna i Paris analyserade Malmö stad tillsammans med polisen om händelserna på något sätt skulle kunna påverka Malmö - något som alltid görs vid stora händelser i omvärlden. I det här fallet kom man fram till att det fanns grupper som behövde extra stöd.

– Absolut. Innan händelserna i Paris såg vi i Sverige att det utfördes attentat mot moskéer, och i den frågan hade vi redan påbörjat samtal om hur vi tillsammans gör att de fysiska objekten får det skydd som behövs. Det kräver också en samverkan med till exempel samfunden kring hur vi hjälps åt och vem som gör vad, säger Malin Martelius.

Förra året fick den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin, uppdraget som nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Målet med hennes arbete är att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer. Samordnaren jobbar tätt tillsammans med kommunerna.

– Vi har rätt så tät kontakt, sekretariatet och den här enheten. Vi stämmer av frågor som behöver diskuteras, och vi har två planerade aktiviteteter de närmaste veckorna tillsammans med storstäderna och andra kommuner som är intresserade, säger Malin Martelius.

Malmö stad ska den närmaste tiden tillsammans med andra kommuner både träffa Mona Sahlins stab på ett möte i Göteborg och åka på en studieresa till England för att se hur man jobbar med frågan där.

Enligt Malin Martelius är kommunernas viktigaste uppdrag för att motverka våldsbejakande extremism att värna demokratin och skapa ett samhälle, där alla medborgare har liknande förutsättningar.

– Det kommunala grunduppdraget handlar ju mycket om att bygga ett samhälle där alla känner att de får plats, kan påverka och känna sig delaktiga, så det är grunden för det arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".