Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Över hundratusen råttor fast i spjutfällorna

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 04.21
Anticimex: "Bästa metoden i dag"
(2:24 min)
Råtta. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Över 150 000 råttor har dödats sedan de så kallade spjutfällorna introducerades i Skåne för fyra år sedan. Det visar siffror från Anticimex och VA Syd. Men problemen med råttor har inte upphört, möjligtvis begränsats.

– Det låter ju väldigt mycket, men nej, vi är medvetna om att det finns väldigt mycket råttor i vårt avloppssystem, säger Ola Severin, arbetsledare på Anticimex i Malmö.

Ingen vet hur många de är och det är inte ofta vi ser dem, men vi vet att det finns i vår absoluta närhet. I tusental använder de avloppsnäten som sitt eget trafiksystem och det är just där man tar dem med spjutfällorna, som man valt att kalla för smarta avloppsfällor för fällorna känner av rörelse, värme och form. Nyligen togs uppemot 1 000 råttor på kort tid i avloppsnätet vid Casinot i Malmö.

– Det fungerar som så att när man laddar fällan så skjuts det ut fjorton spjut som krossar råttan när den går förbi i ledningen, förklarar Victor Mejstad, specialtekniker på Anticimex.

Den giftfria bekämpningen av råttor har blivit allt vanligare i Sverige och många kommuner försöker genom att använda de smarta avloppsfällorna minska giftanvändningen. Innan de mekaniska fällorna introducerades användes 1 000 ton råttgift om året i de svenska kommunernas avloppsnät.

De över 400 smarta avloppsfällorna som används idag går att flytt runt till områden där  råttproblemen är som störst, men det blir allt vanligare att fastighetsägare installerar fasta smarta avloppsfällor på avloppsstammen i en fastighet.

– Vet man att råttor rör sig i avloppssystemet och problemet är där, så är det här den absolut bästa metoden som finns idag, säger Victor Mejstad.   

Enligt Ola Severin på Anticimex går det inte att säga att vissa stadsdelar i Malmö har mer problem än andra.

En fördel med de smarta avloppsfällorna är att de registrerar varje dödad råtta. Giftblocken har den nackdelen att man inte vet hur många råttor som giftet dödar och att råttor kan bli resistenta mot giftet. Råttan kan också välja att bara gå förbi giftblocket. Det valet har de inte när det gäller spjutfällorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".