Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hörby

Många åsikter om vindkraftverk på åsen

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 04.26
Vindkraftsmotståndare: "Det är ett tyst område"
(3:58 min)
Åsa Sandgren och Krister Hjalte från Föreningen Bevara Linderödsåsen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Åsa Sandgren och Krister Hjalte från Föreningen Bevara Linderödsåsen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Över 450 yttranden kom i förra veckan in till miljökontoret i Hörby om fem vindkraftverk som två företag vill bygga på Linderödsåsen, omkring en kilometer från naturreservatet Fjällmossen. Två av vinkraftverken skall ha en höjd på 150 meter.

För Åsa Sandgren i Föreningen Bevara Linderödsåsen blev julen en hektisk tid, eftersom man hade fram till den 14 januari på sig att yttra sig om planerna.

– Så det har varit mycket jobb med att prata med folk och åka runt och samla argument och att skriva, säger hon.

Åsa Sandgren bor i byn Elestorp på Linderödsåsen i sydöstra Hörby. Det är just i området Elestorp, Tormastorp och Ormastorp som företagen vill bygga vindkraftverken, vilket föreningen Bevara Linderödsåsen är kritisk till.

Åsa Sandgren visar varför när hon brer ut kartorna på köksbordet hemma. Vindkraftverken är planerade i ett område som gränsar till riksintresseområden för naturvård, även Natura 2000-området Fjällmossen ligger i närheten, någon kilometer bort.

– Det är ett våtmarksområde, Europas sydligaste bevarade myrmark, och framför allt är det känt för orrspelen på vårarna och det är också ett tyst område, säger Åsa Sandgren.

Tillsammans med Krister Hjalte, också medlem i Föreningen Bevara Linderödsåsen, åker vi ut för att titta på området som ansökningarna gäller. Där företagen vill bygga vindkraftverken är det betesmark eller produktionsskog och enligt ansökan så har de områdena inte så stora biologiska värden att de skulle hindra en etablering. Företagen anser inte heller att verken skulle påverka naturmiljön utanför själva vindkraftsplatsen.

Åsa Sandgren och Krister Hjalte anser å sin sida att verken skulle vara störande för naturupplevelsen, både visuellt och ljudmässigt, till exempel vid naturreservatet Fjällmossen, som ligger cirka en kilometer bort.

– Sitter man till exempel ute i fågeltornet, där kommer ju många tyskar och danskar och svenskar varje år för att titta på orrspel bland annat, så har man det här framför sig hela tiden, plus bullret, säger Åsa Sandgren.

Krister Hjalte säger att det var just tystnaden i området som en gång bidrog till att han och hans familj flyttade dit från Lund på 80-talet.

– Just argumentet var att det var ett ganska vilt område för att vara i Skåne och bland annat tyst och fint med väldigt varierande natur och det är klart att då vill man naturligtvis inte uppleva att det kommer att förstöras av en massa vindkraftverk som finns runt omkring, säger han.

Ansökningarna om vindkraftverk i Elestorp, Tormastorp och Ormastorp ska nu prövas enligt gällande översiktsplan och vindkraftspolicy och väntas komma upp i miljönämnden i mars, enligt handläggaren på miljökontoret.

Men vindkraften i Hörby, liksom frågan om så kallade tysta områden, diskuteras också på ett mer övergripande plan i samband med att en ny översiktsplan för kommunen är på gång.

Föreningen Bevara Linderödsåsen vill att Hörby kommun värnar om sina tysta områden och att det i den nya översiktsplanen skapas liknande bullerfria friluftsområden som Kristianstad har ritat in i närheten, på andra sidan kommungränsen.

– Och det mest logiska då är ju att man kopplar samman med Kristianstad och får ett enhetligt område, säger Åsa Sandgren.

Susanne Meijer (S), nytt kommunalråd i Hörby efter årsskiftet, säger att processen med översiktsplanen pågår och att det är för ännu är för tidigt att ge besked om hur den styrande majoriteten kommer att besluta i frågan om så kallade tysta områden.

– Vi har sagt att vi ska ha områden som vi klassificerar, kanske som tysta eller om man använder en annan term, men vi ska se över så att vi har vindkraftverken där de passar in i omgivningen och då med hänsyn till miljöekologiska områden, säger hon.

– Vi har ju ekologer här i kommunen som utreder detta, så jag kan inte ta ställning nu, det är jättesvårt för mig eftersom vi precis har startat upp processen, så vi kommer med nya ställningstaganden framöver, säger Susanne Meijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".