Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

vd: Barsebäck 2 stängs inte 2003

Publicerat tisdag 23 april 2002 kl 06.17
Barsebäcks andra kärnkraftaggregat kommer producera kärnkraft under många år framåt, trots att riksdagens majoritet planerat stängning i slutet av nästa år. Det säger Sydkrafts vd Lars Frithiof till P4 Radio Malmöhus.
- Min bedömning är att med den energisituation vi har i Sverige blir det mycket svårt att stänga Barsebäck 2, säger Lars Frithiof, vd i det numera tysk-norskägda Sydkraft. Socialdemokraterna har ju med stöd av centern och vänsterpartiet i riksdagen klubbat en stängning av Barsebäck 2 under senare delen av nästa år, 2003. Men Lars Frithiof tror inte att det andra aggregatet kommer att stängas. - Riksdagen har satt vissa villkor för en stängning: antingen ska Sverige ha effektiviserat och dragit ned på elanvändningen, eller ska vi ha fått andra, alternativa energikällor. - Inget av villkoren är uppfyllda. Tvärtom ökar elanvändningen hela tiden, säger Lars Frithiof. I ett internationellt perspektiv har Sverige fortfarande mycket låga energipriser, något som förhindrar att kraftbolagen satsar på nya anläggningar. - Innan beslut om nyinvesteringar kan tas, måste vi se ett något högre elpris, säger Lars Frithiof till P4 Radio Malmöhus. Frågan är då: när stängs Barsebäck 2? Lars Frithiof tvekar inte. - Jag tror att Barsebäck 2 kommer att vara igång i många år framöver, säger han.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.