Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig utbildning på storköken

Publicerat tisdag 23 april 2002 kl 10.01
Nästan all vårdpersonal som hanterar mat på sjukhus och äldreboenden saknar utbildning i livsmedelshygien, visar en kartläggning som Livsmedelsverket har gjort i sju län.
I Skåne gjordes undersökningar i nästan samtliga kommuner: man granskade 48 kök på olika vårdavdelningar i 19 kommuner. - Det här är sämre än vad jag hade väntat mig, säger Ulla Lantz, projektansvarig för Livsmedelsverkets storhushållningsgrupp, till P4 Radio Malmöhus. - Det finns ju bestämmelser i vår livsmedelslagstiftning - dels krav på utbildning, dels krav på egenkontroll - och har varit så i tio år, så det är ju förvånande att man inte kommit längre, säger hon. Resultatet för Skåne stämmer med resultatet för landet i stort och det allra vanligaste felet i hanteringen är dålig kontroll av matens temperatur vid nedkylning och uppvärmning. - Det värsta av allt är att personalen inte har tillräcklig utbildning så att de förstår vikten av att kontrollera matens temperatur, säger Ulla Lantz. Rapporten efter händelsen i Tierp, där flera äldre personer avled efter att ha ätit felaktigt hanterad ärtsoppa, visar hur viktigt det är att mat hanteras rätt - inte minst när det är sjuka och särskilt känsliga personer som ska äta den. - Risken är överhängande att människor insjuknar i matförgiftning om man inte har kontroll över verksamheten, säger Ulla Lantz. Men hon anser inte att det är personalens fel att människor blir sjuka av maten. - Det ansvaret ligger naturligtvis hos kökens huvudmän, säger hon.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.