Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Kasserad mat blir frukost

Publicerat onsdag 19 augusti 2015 kl 10.12
"Vi vill servera maten med attityd"
(4:26 min)
En meny berättar vad man kan beställa hos den ideella föreningen Rude Food på Malmöfestivalen. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
1 av 3
En meny berättar vad man kan beställa hos den ideella föreningen Rude Food på Malmöfestivalen. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Erik Stenberg som säljer återvunnen mat på Malmöfestivalen håller i en bulle. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
2 av 3
Erik Stenberg som säljer återvunnen mat på Malmöfestivalen håller i en bulle. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Christian Zaar, Linda Zaar och Sandra Cronhamn sitter på en bänk. De har just provat den återvunna maten hos föreningen Rude Food på Malmöfestivalen. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
3 av 3
Christian Zaar, Linda Zaar och Sandra Cronhamn sitter på en bänk. De har just provat den återvunna maten hos föreningen Rude Food på Malmöfestivalen. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio

Att äta rester från igår är något de flesta väl ändå gör. Men hur ofta äter man rester till frukost? På Malmöfestivalen står det varje morgon en cykel som säljer frukost gjort på rester från festivalens andra matställen.

– Alla som jobbar med mat älskar mat så de som serverar på festivalen hatar att stå där på kvällen och behöva slänga en massa. Så de är jätteglada när vi kommer förbi med våra små burkar för att samla in maten. Serveringarna slipper slänga sin överblivna mat och vi får den gratis, säger Erik Stenberg som är ordförande i den ideella föreningen Rude Food som tar hand om resterna.

Framförallt är det överblivna grönsaker, rotfrukter och langosdeg som tas om hand. Grönsakerna grillas och blir smaskiga muffins och bullar. Frukosten serveras med färskt kaffe som dock inte är återvunnet.

Namnet Rude Food, oförskämd mat, kommer just från att maten först blivit ratad och sen serveras.

– Maten är på väg att bli kastad men vi vill servera den tillbaka till din tallrik med en attityd, säger Erik Stenberg.

Sandra Cronhamn och Christian och Linda Zaar har just köpt var sin bulle med kimchi, en traditionell koreansk rätt baserad på kål, samt en kaka med banan och nektarin och kaffe. De tycker att Rude Food-idén är bra.

– Det är bra att inget går till spillo. Man vill väl kanske helst inte tänka på att det är rester men det var gott tyckte jag. Man måste nog vara ganska kreativ för att kunna hitta på mat från ingredienser som man inte vet i förväg. Det är ett kul initiativ tycker jag, säger Chistian Zaar.

Rude Food finns varje dag på Malmöfestivalen vid EkoReko på Gustav Adolfs torg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".