Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Judisk förskola lockar - men färre judiska barn

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 04.31
"Hot mot deras ögonstenar"
(3:57 min)
Freddy Gellberg, vice ordförande i judiska församlingen i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Freddy Gellberg. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Den judiska förskolan, som tar emot alla barn, tappade många barn i början av året. Idag har man lyckats vända trenden och är nästan fullbelagd, men antalet judiska barn har minskat.

Och det hotar den judiska undervisningen.

– Om vi ska driva en förskola med enbart icke judiska barn så har den kanske viktigaste biten fallit ifrån på många sätt, säger Freddy Gellberg, vice ordförande i judiska församlingen i Malmö.

Efter det antisemitiska terrordådet i februari där en judisk vakt mördades utanför synagogan i Köpenhamn, var det många barn som slutade i den judiska förskolan i Malmö. Tack vare en lyckad informationskampanj hos barnfamiljer i området är förskolan numera nästan fullbelagd och ekonomin är säkrad.

– Men däremot har många av våra judiska barn som lämnade oss efter Köpenhamnsattentatet inte återkommit. Så de flesta barn som är på vår förskola idag är inte judiska. Det är roligt att vi har en massa barn, det är samtidigt tråkigt att vi inte kan erbjuda våra medlemmars barn en förskola, och det är liksom grunden för att vi finns på nåt sätt, säger Freddy Gellberg, som tror att judiska föräldrar bär på en oro.

– Huvudanledningen var Köpenhamnshändelsen. Man upplevde ett hot mot deras ögonstenar, när det till exempel stod tungt beväpnad polis utanför.

De förskolebarn som går på avdelningen med judisk undervisning är nere på en tredjedel av alla barnen.

Precis som i våras, efter terrordådet i Köpenhamn, får barnen inte lämna förskolans område på grund av säkerhetsrisken. Gudstjänster har ställts in och blir kanske inte av i helgen heller. Anledningen är det förhöjda terrorhotet mot Sverige som Säpo meddelade om för en vecka sedan.

– Vi har ju alltid en känsla av att vi säkerhetsmässigt behöver vara ganska försiktiga. Vi som alla andra känner ett tryck av säkerhetsläget, vi som församling känner kanske det extra, eftersom vi har ett ständigt säkerhetshot mot oss.

Freddy Gellberg önskar att polisen ska bevaka lokalen mer än vad man gör idag. Bortsett från tidigare terrordåd och det hot som finns idag är antisemitismen i Malmö sedan länge utbredd. Den kommer ofta från personer med bakgrund från Mellanöstern, enligt Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Trakasserier, glåpord, flygande föremål och antisemitiskt klotter har under flera års tid drabbat judar i Malmö och församlingens rabbin. Synagogan har utsatts för bombhot och församlingens lokaler har fått rutor krossade. Kameror har satts upp och nu väntar man på grönt ljus att anställa en säkerhetsvakt.

– Vi är ju även påverkade av händelserna i Mellanöstern och mellan Israel och Palestina, och det är egentligen den konflikten som speglar vår situation kanske säkerhetsmässigt många gånger.

Att förskolan ändå har lyckats vända trenden och är nästan fullbelagd ser Freddy Gellberg som ett tecken på att den judiska församlingen uppskattas av malmöborna.

– Jag tror inte att folk hade kommit hit med sina barn, om de hade känt att de var hotade. Dessutom så tror jag faktiskt man kan se att vi jobbar mycket med hjärtat och att vi har mycket känslor bakom, att vi vill väldigt väl och att vi tar hand om barnen på ett pedagogiskt bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".