Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny reportageserie - #flyktiskåne

Svårt hitta boenden för ensamkommande

Uppdaterat torsdag 26 november 2015 kl 13.35
Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 04.13
Anders Almgren (S): "Det är flyktingarna som är offren"
(5:06 min)
Mycket är ännu oklart, till exempel om det gamla folkparkshuset ska få stå kvar eller rivas. Foto: Alexander Zeilon Lund.
1 av 2
Folkparken i Lund där nu ensamkommande bor. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund och Marie Olsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Anders Almgren (S) och Marie Olsson, verksamhetschef på socialförvaltningen Foto: Sveriges Radio

Att det kommer många flyktingar till Sverige just nu påverkar Skånes kommuner på olika sätt. Det berättar vi om i en reportageserie. Vi börjar i Lund där framför allt antalet ensamkommande barn och unga ökat kraftigt.

Samtidigt förbereder sig kommunen för att alla kommuner sannolikt kommer tvingas ta emot anvisade flyktingar nästa år.

Den stora ökningen av ensamkommande flyktingbarn är en utmaning, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).

– Hittills har det fungerat, men vi tvingas ta till boendelösningar som vi inte övervägde för ett halvår sedan.

– Nu är det någon sorts taköverhuvudetgaranti som gäller, och det är närmast sovsalsliknande förhållanden på vissa ställen. Det är ett akut läge och vi gör allt vad vi kan, säger han.

Ett boende som nog inte hade varit tänkbart tidigare är det som öppnade för några veckor sedan i den gamla folkparksbyggnaden. Jag träffar Marie Olsson, som är verksamhetschef på socialförvaltningen, i den vildvuxna parken som omger boendet.

Eftersom barnen behöver lugn och ro och personalen arbetsro får jag inte komma in, men Marie Olsson beskriver hur sängar har ställts upp runt scenen i byggnaden, och att man har försökt att dela av med skärmar. Det är inget perfekt boende men behövs just nu.

– Vi arbetar med att färdigställa lokaler som kan bli fullgoda lokaler för HVB för ensamkommande barn, men i avvaktan på det behöver vi använda andra lokaler, säger Marie Olsson.

Hur fungerar det att ha ett boende i den här lokalen?
– Det är ganska nystartat, så det är en del rutiner som behöver sätta sig, och det kräver rätt så mycket personalresurser. Vi försöker också låta barnen bo här så kort tid som möjligt och låta dem flytta till andra boenden, där det finns en annan utformning av lokalerna.

Det är en hektisk tid för socialförvaltningen, och en situation som gör att allt inte kan göras lagenligt, enligt Marie Olsson.

– Vi kan till exempel inte följa socialtjänstlagen fullt ut just nu.

Vad betyder det?
– Det innebär att barn få bo i lokaler som till exempel folkparken, att vi inte kan göra klart utredningar om barnen i den takt som vi behöver och att vi inte kan tillsätta en socialsekreterare som kan möta barnen direkt när de kommer till Lunds kommun.

Kommunalrådet Anders Almgren håller med om att det finns svårigheter. Målet är att alla ska få en bra start i det svenska samhället.

– Det är stora siffror, och bakom varje siffra finns ett mänskligt öde. Man vill hinna ifatt, så att man också kan jobba med kvalitet. Att barn och unga som kommer får en bra skolgång och bra framtid. Det gäller att inte bara hantera dem som siffror, utan att det riktiga mottagandet i Sverige blir bra. Där är vi inte riktigt än, men det måste vi också jobba aktivt med, säger han.

Tre nya boenden för ensamkommande barn ska öppnas före årsskiftet, och nästa år behövs ännu fler. Lund öppnade även snabbt ett transitboende för barn och unga i Odarslöv för att avlasta Malmö och Trelleborg. Kommunen har också sagt ja till bygglov för de 75 tälten i Revinge för asylsökande, och det visar också på att Sverige är i en ovanlig situation, säger Anders Almgren.

– Det visar att vi är i ett väldigt extremt läge, när vintern kommer anstormande och vi smäller upp tält för att ta hand om flyktingar. Vi är i en situation som vi inte har upplevt sedan andra världskriget, och det är också ett test för samhället, säger han.

–  Om vi har det här starka samhället som håller samman i kris och katastrof och en rustad välfärdsstat, då ska vi också tåla sådana här ansträngningar.

Från den första mars nästa år väntas en ny lag börja gälla, som tvingar alla kommuner att ta emot anvisade flyktingar. Det gör att bostadsbrist inte längre håller som ett argument för att inte kunna ta emot flyktingar.

Marie Olsson på socialförvaltningen säger att man redan nu planerar för hur Lund ska klara boendefrågan.

– Det kan innebära nybyggnationer eller modulbygge på vissa platser i Lund, men det är inget som är färdigställt. Planerna är i full gång, för vi vet om att vi kommer att ta emot fler flyktingar nästa år, säger hon.

Socialdemokraten Anders Almgren upplever att det nu finns en stor politisk enighet om att Lund ska ta emot fler flyktingar. Enligt honom var det en fråga i senaste valet, där åsikterna mellan blocken gick isär, men efter valet har det i stället handlat om samarbete.

– Det som faktiskt var en blockskiljande fråga från början är inte längre det. De som utmärker sig är Sverigedemokraterna.

–  Även när det gäller den här akuta flyktingsituationen har vi en väldigt stor politisk samsyn, där vi jobbar över blockgränserna och är fullt ut eniga.

Vad tror du att det beror på att de här skillnaderna mellan blocken har suddats ut?
– Jag tycker att det är ett tecken på att när det är ett allvarligt läge, då läggs gamla trätor åt sidan, och man krokar arm och löser ett praktiskt problem. Det är det som vi i kommunerna ska vara rustade för att lösa praktiska problem i människors vardag. Är det många som flyr från krig och katastrofer, då måste Sverige kunna ställa upp. Det är inte Sverige och de svenska kommunerna som är offren. Offren är flyktingarna som flyr från hem och familj.

  • Lunds kommun passerade förra året 115 000 invånare. Kommunen har en överenskommelse om att ta emot 125 nyanlända per år, men då gäller det framförallt flyktingar som ordnar eget boende. Kommunen har hittills i år inte tagit emot någon vuxen som anvisats dit av Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen.
  • Samtidigt har Lund tagit emot över 200 asylsökande barn och unga som kommit ensamma till Sverige i år. Kommunen har öppnat fyra nya boenden och planerar ytterligare tre innan året är slut. Dessutom används stängda Odarslövs skola som transitboende för att avlasta ankomstkommunerna Malmö och Trelleborg.
  • Snart får kommunen också sitt första stora asylboende, när tält för 375 personer sätts upp i Revinge.
  • Lund styrs av en röd-grön minoritet som minskat från 4 till 2 partier sedan först V och nu också Fi hoppat av samverkan.

I morgon fredag fortsätter vår reportageserie - då är vi i Hörby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".