Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#flyktiskåne

Kaféägare: Svårare komma till liten ort

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 06.15
Hör reportaget från Hörby här
(4:29 min)
Ilyas Kurt, kaféägare i Hörby som kom till Sverige för sex år sedan. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 3
Ilyas Kurt. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Kommunhuset i Hörby. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 3
Kommunhuset i Hörby. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

I Malmö och Trelleborg är flyktingmottagandet redan vardag. Men i andra skånska kommuner har man inte kommit lika långt. Idag har vår reportageresa nått Hörby som förbereder sig för att ta emot.

Modullägenheter ska byggas upp före årsskiftet, ett boende för ensamkommande flyktingbarn öppnar inom kort och en tjänst som flyktingsamordnare har precis tillsats. Ja, Hörby kommun rustar för fullt för att kunna ta emot både asylsökande och ensamkommande flyktingbarn.

Men utåt märks den pågående flyktingkrisen knappt alls än så länge.

– Nej, här märker vi inte mycket av det. Det är ju tragiskt det som händer men här ser vi det inte alls på samma sätt som de som bor i Malmö.

Det säger Hörbybon Anita Persson som precis handlat middagsmat.

Till skillnad från Malmö och Trelleborg syns här inga familjer med migrationsverkets blå kassar, här finns inga tält, eller människor som sitter och väntar och på busstationen. Men på kommunen förbereder man sig för fullt.

På ett kafé intill Gamla torg träffar jag kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Susanne Meijer och hon börjar med att berätta hur läget ser ut idag.

– Det fungerar men vi behöver utöka. Vi behöver fler lärare, vi jobbar med att hitta fler frivilliga. Så jag vill väl säga att vi i Hörby är i sin linda.

Hittills har bara några få nyanlända kommit till Hörby sedan i september i år då antalet flyktingar till Malmö började öka. Men just nu förbereds det första boendet för ensamkommande barn. Där ska 16 barn som hittills varit utplacerade i andra kommuner bo. Och efter att migrationsverket nu också bett om ett boende för 45 asylsökande börjar det nu bli bråttom.

En flyktingsamordnare har precis anställts som ska hålla i alla trådar och nu tar man itu med det mest akuta.

– Ja, bostäder är det vi behöver i första hand. Lägenheter och familjehem och kontaktfamiljer, men det är också viktigt att vi engagerar frivilliga krafter i kommunen, fortsätter Susanne Meijer.

Att hitta bostäder i centrala Hörby är inte så lätt, har finns inga lägenheter som står tomma så planen är att redan innan årsskiftet komma igång att bygga upp tillfälliga bostäder i form av modullägenheter och det tror kommunen kommer bli en bra lösning.

– Det är ju inte säkert att alla som kommer hit nu kommer att bo kvar här. Många kanske flyttar till andra delar av Sverige och då kan vi ju använda den här typen av bostäder till exempelvis äldreboende eller handikappboende framöver.

Bakom disken på caféet står Ilyas Kurt, som själv kom till Hörby för två år sedan. I Sverige har han nu varit i sex år men bodde först i Helsingborg innan han tog över caféet och flyttade in i en liten lägenhet ovanför.

Hur är det att bo i ett samhälle där nästan var fjärde väljare röstade på Sverigedemokraterna i kommunalvalet? Märks det på något sätt?

- Nej, det har jag inte alls märkt. Jag trivs mycket bra här. Men det är svårare som främling att komma till en mindre ort. Här känner alla alla och är man inte härifrån syns det på ett helt annat sätt än i en stor stad. Det är det viktigt att kommunen tänker på så att vi kan ta emot dem som kommer med öppna armar.

  • Hörby kommun har 14 960 invånare (30/9 2015)
  • 50 ensamkommande har kommit hittills, inklusive de som bor i privata boenden
  • Asylhem för 45 personer förbereds
  • Styrs av en koalition med S, C, FP, MP och KDGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".