Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#flyktiskåne

Dubbelt så många flyktingar i år

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 16.00
"Jag börjar nästan gråta"
(3:19 min)
Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborg, tycker inte staden är segregrad. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborg, tycker inte staden är segregrad. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Ingela Andersson (s) börjar nästan gråta när hon tänker på sina barnbarn som flyktingar. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Ingela Andersson (s) börjar nästan gråta när hon tänker på sina barnbarn som flyktingar. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio

Vi fortsätter vår turné och känner av flyktingsituationen runt om i Skåne. I Helsingborg räknar stadsdirektören med dubbelt så många flyktingar som vanligt i årsbokslutet.

Helsingborg är en mångkulturell stad med 165 olika nationaliteter. Nästan var tredje person av de 138 000 invånarna har utländsk bakgrund. Ett normalår kommer mellan 700 och 800 flyktingar till Helsingborg. I år räknar man med en fördubbling.

Det som skiljer Helsingborg från andra skånska kommuner med stort flyktingmottagande är att merparten av flyktingarna här har ordnat boende på egen hand. Närmare 70 procent är så kallade EBO-flyktingar. Socialdemokraternas kommunalråd, Ingela Andersson som sitter i opposition, tycker att Helsingborg är en blomstrande stad.

– Helsingborg är en rätt så välmående stad, men ändå rätt så segregerad. Vi har många EBO:s, klart det blir en belastning, framförallt för att man blir trångbodd, säger Ingela Andersson (S).

Vad tror du invånarna tänker om flyktingsituationen i Helsingborg?

– Sverigedemokraterna fick ju 10 mandat i kommunfullmäktige, så en del tycker vi ska ta emot färre flyktingar kanske, fortsätter Ingela som ändå tror generositeten blivit större efter alla bilder på utsatta barn i media.

Hur många vuxna flyktingar som kommer till staden nästa år har man ännu inte fått besked om.

I Helsingborg finns en integrationssamordnare i motsats till grannkommunen Landskrona som får en först nästa år. För att klara den ökade flyktingströmmen diskuterar stadsdirektören Palle Lundberg och cheferna för de fem mest berörda förvaltningarna och kommunala bostadsbolaget lösningar varje vecka. Palle Lundberg säger:

- Detta blir en väldigt stor anspänning för organisationen att klara det.

Undervisning, skollokaler och boenden är särskilt svåra nötter att knäcka i Helsingborg, liksom i många andra skånska kommuner. I Helsingborg placeras grundskoleelever i alla skolor och integreras snabbt. Men inte gymnasieelever. De är hänvisade till egna grupper och träffar inte svenska elever i samma omfattning.”


Flyktingströmmen - Helsingborg

Just nu finns drygt 1 100 personer inskrivna hos Migrationsverket i Helsingborg, vilket är något fler än i Östra Göinge (1 079), men färre än Hässleholm (1 192) och Malmö (5 838). Under året har verket anvisat knappt 200 ensamkommande barn till Helsingborg, som sökt asyl. Det är hälften så många som till Malmö, ungefär lika många som till Lund.

För 2015 har Helsingborgs fördelningstal, beslutat av länsstyrelsen och Migrationsverket, varit 50 asylplatser. Utifrån det har staden tecknat avtal om 45 platser och planerat för det.

– 45 platser genererar cirka 90 barn om året. Vi har tagit emot sammanlagt 260 ungdomar både anvisningar, EBO (barn som placeras hos en familj de känner som bor i Helsingborg och som staden har utrednings- och uppföljningsansvar för) samt transitungdomar som ankommer direkt till Helsingborg, säger socialdirektör Dinah Åbinger.

Utöver det har staden tillfälligt hjälpt Trelleborg med 33 ungdomar. Enligt nästa års avtal kommer åtta gånger fler ensamkommande till Helsingborg. För 2016 är fördelningstalet 416.

I stan finns också hundratals andra flyktingar, som väntar på förflyttning till annan kommun. Av statens flyktingkrispengar får Helsingborg 79 miljoner kronor, som främst kommer gå till boenden och skolor. Helsingborg styrs av en blågrön majoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".