Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne/Sverige

Antalet asylansökningar minskar

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 14.57
Gränspolisen: "Vill man inte söka asyl så återvänder man"
(1:02 min)
Migrationsverket på plats vid Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet asylansökningar till Sverige verkar nu avta något. Stramare asylpolitik, tuffare boendesituation och vinterns antåg är några möjliga förklaringar.

Den senaste tiden har regeringen gjort en helomvändning i migrationspolitiken med gränskontroller och stramare asylregler. Vilken effekt det fått på antalet asylansökningar är för tidigt att säga, men enligt Migrationsverkets senaste siffror har antalet asylsökningar den senaste veckan minskat något.

Den 9 november i år nåddes kulmen med 1 868 asylansökningar och veckonivån har fallit från 10 000 i veckan till runt 7 000 de senaste sju dagarna.

Förutom striktare asylpolitik är möjliga förklaringar att asylsökande själva har signalerat till på väg att situationen i Sverige blivit tuffare när det gäller boendesituation och utredningstider.

En annan variabel är säsongsvariationer, att färre personer flyr under vintern av hänsyn till väderleksförhållanden. En återblick på Migrationsverkets statistik de senaste fem åren ger visst fog för det resonemanget.

De senaste två åren har antalet asylsökningar minskat med omkring 30 procent under vintern jämfört med hösten.

De återinförda gränskontrollerna ser också ut att ha fått viss effekt i Malmö. Enligt preliminär statistik från gränspolisen så valde mer än var tionde person att återvända vid gränsen under perioden 20 till 26 november. De återvänder främst till Danmark men även till Tyskland.

– Redan första dagen när kontrollerna infördes så var dett tjugotal som gjorde en frivillig återresa. Vill man inte söka asyl i Sverige, så får man vända, säger Mikael Mattsson, chef för gränspolisen i sektion syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".