Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Tiotusentals fortfarande utan ström

Uppdaterat måndag 30 november 2015 kl 04.24
Publicerat måndag 30 november 2015 kl 03.46
Eon: "Förödelsen är stor"
(2:16 min)
Vält träd Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
1 av 3
Ett träd som råkat illa ut i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Fallna träd i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 3
Knäckta träd i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Reparationer efter stormen Gorms härjningar i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT
3 av 3
Reparationer i Helsingborg i natt. Foto: Johan Nilsson/TT

Stormen Gorm nådde orkanstyrkor under natten. Nu har vinden mojnat i Sydsverige, men många hushåll är fortfarande utan ström och det kan vara svårt att ta sig fram i trafiken. 


Nästan 20 000 skåningar är fortfarande utan ström. Omkring 13 000 av de strömlösa kunderna finns hos Eon, 7000 hos Kraftringen och ett par hundra hos Öresundskraft. 

– Vi har lyckats koppla om så att en tredjedel av dem som drabbat fått strömmen tillbaka, berättar kraftbolagets pressansvarige Torbjörn Larsson.

Tidigt under måndagsmorgonen sätter Eon in 500 personer i arbetet med att reparera ledningar och att sköta kontakterna med elkunderna. 

– Men förödelsen är så stor att det finns kunder som kan få vänta ett par dagar innan de får strömmen tillbaka, säger Torbjörn Larsson.

De norra delarna av Skåne har drabbats hårdast av nattens storm.

Sedan tvåtiden är också tågtrafiken på Södra stambanan mellan Malmö och Stockholm igång igen.

– Södra stambanan är öppen igen och nu håller man på att köra hem de tåg som stått stilla, sa Denny Josefsson, pressinformatör på Trafikverket till TT.

Före midnatt öppnade också Öresundsbron för trafik efter att ha varit avstängd under kvällen. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över och hastigheten är sänkt till 70 km i timmen.

Skånetrafikens tågtrafik i Skåne stod också still, men har kommit igång igen. Framförallt på Ystadsbanan får dock resenärerna räkna med fortsatta problem, där beräknas trafiken komma igång klockan 10 på måndagsförmiddagen.

På banan mellan Kävlinge och Helsingborg via Teckomatorp tror Skånetrafiken att det tar till klockan 12 innan tågen rullar som vanligt igen.

Det kan vara svårt att ta sig fram på de skånska vägarna på grund av nedfallna träd. Inga stopp på de större vägarna, men på de mindre kommer fortfarande rapporter till Trafikverket om nedfallna träd som hindrar trafiken.

– Vi är ute med all personal vi kan för att röja upp på vägarna. Men man får räkna med att det tar längre tid att ta sig fram, säger Denny Josefsson.

– Gå inte under träd, varnar Kommunteknik i Malmö som är ute och röjer längs med cykelbanor och vägar.

Inga allvarliga personskador som hade med stormen att göra, rapporterades under natten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".