Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalle och tankefabriken

Med julkalendern kommer klagomålen

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 08.45
"Alla julkalendrar genom alla tider har upprört någon"
(5:38 min)
Erik Haag och Lotta Lundgren gör årets julkalender. Foto: Christine Olsson/TT
Erik Haag och Lotta Lundgren gör årets julkalender. Foto: Christine Olsson/TT

Nu börjar snart julkalendern! En av de finaste traditioner vi har i Sverige! I år blir det en sorts barnvariant av Historieätarna. En liten trailer har redan läckt ut på nätet – och i och med det har också en annan av våra finaste traditioner sjösatts! Nämligen de årliga klagomålen på julkalendrarna!

Det hänger liksom ihop! Det är ingen riktig julkalender om inte nån retar upp sig nåt vansinnigt på den!

Årets julkalender utspelar sig alltså i olika tider, precis som Historieätarna gör. Erik Haag och Lotta Lundgren utforskar, tillsammans med en massa barn, hur det kan ha varit att vara barn i olika tider. I ett avsnitt är de på sjuttiotalet och då läser de några av de sexualupplysningsböcker för barn som skrevs på sjuttiotalet.

Och detta har förstås retat upp lite folk på nätet som tycker att så där ska inte en julkalender se ut. Den ska inte handla om nån gammal bok om hur barn blir till, den ska handla om tomtar och troll och snö och Jesus.

Och det här kan man tycka vad man vill om – men vi kan konstatera att det faktiskt inte spelat nån roll hur julkalendrarna ser ut: de retar alltid någon. Alla julkalendrar genom alla tider har upprört någon. De flesta har förstås inte brytt sig särskilt mycket om, men någon blir garanterat upprörd.

1974 hette julkalendern Barnen i höjden. Det var sjuttiotal och då utspelade sig förstås en kalender i ett höghus i ett miljonprogramsområde. Det retade somliga. I ett avsnitt kastade barnen i höghuset ut en julgran genom ett fönster. Det retade upp en centerpartistisk riksdagsman så till den milda grad att han skrev ett brev till radiochefen: ” "Programmet är ytterst olämpligt för barn! De kan ta allvarlig skada av att titta på Snucke och hans kompisar. Så bär sig ju ingen vettig människa åt! Men små barn kan lätt tro att det år så man ska bete sig när man blir stor ... Vid ett tillfälle kastade en dam ut en julgran från 8:e våningen - direkt livsfarligt att lära barn sånt!"

1984 hette julkalendern Julstrul med Staffan & Bengt. Då fanns det en jultomte med pistol på själva papperskalendern. Det retade förstås somliga. SVT fick gå ut och be om ursäkt till alla föräldrar vars barn nu blivit rädda för jultomten.

En av alla tiders mest omhuldade och älskade julkalendrar hette Trolltider. Kom 1979. Älskad av alla som var barn då när den kom. Gick till och med i repris 1985. Den enda kalender som gjort det. Men den var oerhört ifrågasatt. Den handlar nämligen om troll och vättar och jättar. Det fanns många föräldrar, främst kristna föräldrar gissar jag, som absolut inte tyckte att julen skulle sprida ett hednabudskap.

Och de lät lika mycket när Trolltider gick i repris 1985. Julen handlar ju inte om gamla hedniska riter – tyckte de, de som kan lite historia vet ju att julen OCKSÅ handlar om en massa hedniska riter: tomtar och bockar som är ganska förknippade med julen kommer ju inte direkt från Bibeln, men strunt samma. Det var så mycket liv om Trolltider och de här vättarna att SVT faktiskt bestämde sig för att göra en julkalender om Jesu födelse. Kom 1987. Marias barn. Förmodligen den mest utskällda julkalendern nånsin.

Somliga kristna klagade på att kalendern antydde att Maria faktiskt inte var jungfru vid födseln, och att Jesus vid ett tillfälle badade i åsneurin, vilket lär vara historiskt korrekt. Och alla vi andra klagade på att kalendern var så makalöst tråkig med stillbilder och en ensam berättarröst.

Och vad gäller Trolltider, som många som sagt omhuldar som den bästa kalendern nånsin, så har jag sett om den. I ett av de första avsnitten ser vi hur den lille vätten, som är som en hustomte, släcker en cigarett som mamman i serien glömt kvar i ett askfat på frukostbordet. Jag är alltså inte helt säker på att det hade gått att reprisera Trolltider idag. Jag tänker mig att många idag skulle ha jättemånga synpunkter på att mamman i familjen röker vid frukostbordet i en julkalender.

Och det där var bara några exempel på julkalendrar som upprört. Varje år sitter vuxna människor och säger ”nä, det här var inte som Teskedsgumman! Det här var inte som Mysteriet på Greveholm! Det här var inte som Sunes jul!” Alla har ju sina barndomsminnen av nån kalender som råkade vara lite bättre än de andra. Ingen utsätter sig för att se om de där gamla kalendrarna. De som menar att det aldrig blir lika bra som Teskedsgumman kan ju inte gärna ha sett om Teskedsgumman. Det har jag försökt göra. Jag höll på att falla i koma. Det var som att titta på torkande färg. Det var ett direkt sövande tempo. Jag snabbspolade mig igenom ett avsnitt och det kändes ändå som att titta på ett stillbildsfoto.

Men det hör till! Det ingår i våra jultraditioner! Nu under december kommer jag då och då att titta närmare på en del av våra jultraditioner – de erkända och de inofficiella. Idag pratade vi alltså om den gamla fina jultraditionen att uppröras av årets julkalender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".