Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Danmark

Folkomröstning mitt i julhandeln

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 08.28
Valdeltagandet förväntas bli lågt
(2:20 min)
julhandel
Foto: Erik Mårtensson/TT

Idag är det folkomröstning i Danmark. Frågan som danskarna ska ta ställning till handlar om landet fortfarande ska stå utanför stora delar av EU:s rättsamarbete eller inte.

Valdeltagandet förväntas bli lågt, men statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt att han kommer att respektera resultatet, oavsett hur många som röstar.

I de senaste opinionsundersökningarna leder nej-sidan något, men läget har svängt fram och tillbaka under de senaste veckorna.

Valplakaten hänger glest längs Köpenhamns gator och julsångerna överröstar de mycket sällsynta, valarbetarna. Trots det handlar folkomröstningen om något som betyder mycket för danskarna. Ett kliv längre in i EU eller en markering mot det europeiska samarbetet.

Danmark har en stor EU-skeptisk befolkning. I en dramatisk folkomröstning med gatustrider mellan demonstranter och polis 1992 röstade danskarna nej till Maastrichtavtalet.

Året efter hölls ännu en folkomröstning där ja-sidan vann med en liten marginal gick med på avtalet, som nu hade fått fyra stora förbehåll. Och det är ett av de förbehållen - rättsförbehållet - som danskarna nu ska välja mellan att behålla eller ta bort.

Rebecca Adler Nissen som är EU-expert och lektor i statsvetenskap på Köpenhamns universitet, säger att det har blivit en fråga om landets suveränitet, vilket är mycket känsligt för danskarna.

– Förbehållen handlar om suveränitet och danskarna gillar tanken på att de kan dra ett streck i sanden och säga, här bestämmer vi själva, även om det är en illusion, en illusion många danskar gillar, både på höger och vänster sida, säger hon.

Om danskarna röstar ja innebär det att Danmark tar bort sitt rättsförbehåll och istället går med på olika enskilda avtal med EU. Bland annat inom områden som europeiskt underrättelsearbete och människohandel

Om de röstar nej betyder det att Danmark behåller sitt förbehåll och bland annat utesluts ur det europeiska polissamarbetet Europol. Istället vill partierna på nej-sidan hitta lösningar för att ändå kunna vara med i samarbeten om till exempel internationell kriminalitet och terrorism.

Men det som båda sidor är överens om, är att Danmark ska fortsätta ha sin egen asyl- och integrationspolitik.

– Om man skulle ta bort hela förbehållet, skulle man behöva gå med på en gemensam flyktingpolitik, och det finns det inget stöd i folketinget för, avslutar Rebecca Adler Nissen

Och frågan är nu hur stort valdeltagande det blir. Frågan är komplicerad och har hamnat i skuggan av både terrordåden i Paris, flyktingfrågan och kanske mest av allt, julhandeln.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".