Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Mona Sahlin vill ha bättre samarbete mot extremism

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 15.15
Terrorforskare: "Vi måste ha en internationell plan"
(3:35 min)
Mona Sahlin på seminariet mot våldsbejakande extremism. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Mona Sahlin på seminariet mot våldsbejakande extremism. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio

Myndigheter måste ha ett bättre samarbete för att hitta och vrida tillbaka de personer som riskerar att hamna i extremism. Det sa Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, under ett fullsatt seminarium i Malmö Live idag.

Detta samtidigt som Malmö stad står utan en handlingsplan mot extremism.

– Det är inte så att Malmö inte har något förebyggande arbete, det har man. Man har valt att inte kalla det för att man har en strategi och det tycker jag är synd, jag tycker att det är en bra form. Men vi hade ett bra möte i morse med Malmö och de tog åt sig kritiken.

Mona Sahlin inledde seminariet med att prata om de utmaningar som landets kommuner står inför. Hon lyfte extremistmiljöer inom både jihadismen och den svenska naziströrelsen och berättade att hon, trots sina många år i politiken, aldrig varit så bekymrad över den verklighet som hon ser i Sverige idag.

En av de satsningar som Mona Sahlin arbetat för sedan hon tillträdde sin roll som nationell samordnare har varit att få igång den stödtelefon som Röda Korset nu haft i bruk i drygt två veckor.

Målet med den satsningen är att få familjer och närstående till personer som riskeras att dras in i extremistmiljöer att höra av sig och få stöd och råd. Mellan 30 och 60 samtal kommer in till telefonen varje dag. Men det görs ingen uppföljning av de samtal som kommer in, det registreras heller inte varifrån samtalen kommer och det lämnas inte över några tips till Säpo.

– Väldigt många som har tips ringer ju till polisen. Den här telefonen handlar om att få människor som inte vågar att höra av sig till myndigheter.

Men om en orolig mamma ringer in så ringer hon i första hand inte till polisen och anger sitt barn? Om ni får en sådan information i förtroendesamtalet med mamman, går ni inte vidare med det?

– Ringer en mamma in och säger att hennes son är på väg, då gör ju de som svarar något av det. Kontaktar rätt personer, sätter ihop mamman med de personer som kan ingripa. Det är hela målet med telefonen, att hindra människor att försvinna in i extremismen.

Men samarbete och satsningar på lokal nivå är inte hela lösningen. Det menar terrorforskaren Hans Brun som också var med på dagens seminarium.

– Regeringen har lagt en ganska bra terrorstrategi, när den är på plats så kommer det att vara ganska bra. Den är inte perfekt, men den är så bra som man kan begära.

Ska vi vara oroliga för terrordåd?

– Nej, men man ska vara medveten om de problem och utmaningar både Sverige och andra länder står inför och hur viktigt det är att våra folkvalda tar tag i det här på ett internationellt plan. Nu har vi en bra nationell plan, men vi måste också ha en internationell plan.

Kommer vi att se en sådan den närmaste tiden?

– Det är nödvändigt, annars kommer det här inte att sluta lyckligt.

 

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".