Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Hårt tryck på Malmös skolor

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 04.10
Grundskoledirektör: "Svårt att hålla kvaliteten"
(3:34 min)
Färgpennor ligger i förgrunden i ett etui, i bakgrunden sitter en lågstadieklass och har lektion. Foto: Jessica Gow/TT
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio

Den ansträngda flyktingsituationen slår hårt mot Malmös skolor. Grundskoleförvaltningen har svårt att hitta utbildad personal, spridningen av nyanlända elever till olika skolor är dålig och det tar lång tid för barnen att få börja i skolan.

Vid årets är slut räknar skolledningen med att antalet nyanlända elever i kommunen blir åtminstone 1 200 och det är en fördubbling jämfört med förra året.

– Svårigheten är att volymerna blir så stora för oss och det tar väldigt mycket av våra resurser, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör, Malmö stad.

Vi får svårt att vidmakthålla den kvalitet som vi har i skolan annars.

Stora kunskapsskillnader

Bara under hösten har Malmö stad tagit emot över 700 nyanlända elever i åldrarna 6-16 år. Skillnaden i kunskap är stor bland barnen som kommer hit. Många har aldrig gått i skolan tidigare medan vissa har gått flera år i skolan i sina hemländer. De olika kunskapsnivåerna är ett stort problem.

– Det uppstår en kö och det tar längre tid att få ut barnen till skolorna. Normalt ska de ut i skolverksamhet inom en månad, men nu tar det upp till tre månader.

Kartläggs på mottagningsskolan

För att effektivisera mottagandet kommer alla nyanlända elever i grundskolan från och med den 1 januari att kartläggas på mottagningsskolan Mosaikskolan i Malmö. De mindre barnen ska inte gå kvar där, utan efter kartläggningen slussas dom vidare till vanliga skolor, eftersom de har en större förmåga att ta till sig det svenska språket.

De äldre barnen kommer delas upp utifrån sina kunskaper och tidigare skolerfarenheter och gå kvar på Mosaikskolan i högst ett år innan de slussas vidare.

– De äldre barnen kommer grupperas och elever som har en god skolunderbyggnad kommer snabbare ut till vanliga skolor. Vi skapar en snabbare genomströmning av elever på Mosaikskolan i Malmö, säger Anders Malmquist.

Dålig spridning

Ett problem i kommunen hittills har varit den dåliga spridningen av nyanlända elever till stans 70 skolor. Förra året stod åtta skolor för 45 procent av mottagandet, nästan varannan elev alltså, det visar Mottagningsenhetens statistik.

Vi måste sprida eleverna på alla våra skolor så att inte bara några få tar emot, för då blir ansvaret för stort för att samtidigt kunna hålla en hög kvalitet i verksamheten.

De skolor som tar emot flest elever ligger oftast i områden som är mer socialt utsatta, eftersom det brukar vara där många av barnen bor. Enligt skollagen har man rätt att välja att gå i den skola som ligger närmst och får man ingen annan information blir det oftast att man går i skolan i närheten av sin bostad.

Nu ska Malmö stad bli bättre på att erbjuda elever skolplatser i andra delar av stan.

– Kan vi skapa mer mixade elevgrupper på skolorna så blir det bättre förutsättningar för lärandet, säger Anders Malmquist.

Ont om utbildad personal

Redan innan den stora flyktingströmmen började hade Malmös skolledning problem med att hitta utbildad personal, framför allt behöriga lärare att undervisa i svenska som andraspråk. Nästa år kan situationen bli ännu värre.

– Vi tror att det kan vara det dubbla, alltså 2 400 elever som kommer. Då blir det viktigt att alla kommuner hjälper till, annars blir det svårt att ha bra kvalitet i skolan i Malmö, säger Anders Malmquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".